Здравко Димитров обеща на Белащица всичко, освен чистия въздух - DC news

Здравко Димитров обеща на Белащица всичко, освен чистия въздух

Ако всичко обещано се сбъдне, пловдивчани ще искат присъединяване към Белащица, шегуват се местните

Без кариери и презастрояване, оправяне на улиците, детска градина, училищен физкултурен салон, градски транспорт за жителите и учениците на Белащица, канализация, социални услуги и още придобивки обеща  кметът на  Пловдив Здравко Димитров на хората,  ако с референдум решат Белащица  да се присъедини към община Пловдив.  В късния следобед той  пристигна с екип експерти на широка дискусия с жителите на селото в местното читалище „Просвета“.

Жителите поставиха болезнените за тях проблеми и въпроси, за  които поискаха гаранции, че ще бъдат разрешени, ако гласуват за присъединяване към Пловдив. Основните бяха за кариерите над Белащица, състоянието на ВиК мрежата, строителните регулации, пътища, транспорт и данъци.

Най-честото настояване бе кметът на Пловдив да гарантира прекратяването на концесиите на кариерите и преминаването на тежките камиони с камъни през селото.

След като неколкократно избягна категоричен отговор, в крайна сметка Здравко Димитров призна, че такава гаранция (за премахване на кариерите) не може да даде, тъй като това не е в капацитета от възможности на местната власт.

„Това е въпрос на държавно равнище, но общинските власти и лично той ще направят  всичко възможно за това, понеже проблемът е от огромна тежест и за Пловдив. Пловдивчани също страдат от мръсния въздух от кариерите, а лично аз понасям всички глоби, санкции и наказателни процедури заради лошите атмосферни показатели“, емоционално отвърна Здравко Димитров.

Местните данъци и такси ще останат  на сегашното ниво, а може и да намалеят, но  налогът за автомобилите ще се вдигне, стана ясно от срещата.

Това е така, защото ако Белащица се присъедини към  Пловдив,  тя ще има статут на „населено място“ в границите на Пловдив, а не като градски квартал. Така  данъчните ставки ще останат ниски за белащенци, като дори е възможно и още да поевтинеят.

Данък МПС обаче за тях ще поскъпне – понеже ще се приравни към ставките, които сега плащат пловдивчани, стана ясно на срещата.

Всички социални и други услуги, които ползват пловдивчани, ще бъдат налични и в Белащица, ако се присъедини, добави кметът на Пловдив.

След тази среща предстои  организирането на подписка за организиране на референдум, който се очаква да е през ноември тази година.

Източник и снимки: Радио Пловдив

Подобни статии

Top