Здравко Димитров представи проекта за Голямата базилика на Годишната среща на местните власти

По време на срещата се проведе и 34-ото Общо събрание на НСОРБ

Годишната среща на местните власти и 34-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) се проведе днес в курортен комплекс Албена. В рамките на форума се проведе и специализираното изложение „Общинско ЕКСПО 21“, а също Икономически форум, дискусия по проблемите на децентрализацията и Форум за зелени политики, предава БТА.

„В годината на 4 предизборни кампании, нека поне кметовете продължим да търсим решения за важните за гражданите въпроси“, каза председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов при откриването на 34-то Общо събрание на организацията.

„Обществените събития показват ясно, че има нужда от нови модели на мислене и общуване„, допълни Панов. Той посочи, че по темата с децентрализацията НСОРБ вече близо две десетилетия играе ролята на упоритата капка, която се опитва да пробие камъка. „Има нещо разочароващо в тази равносметка, но не сме се отказали“, посочи Панов.

„Местните органи на самоуправлението имат голяма роля в изграждането на демокрацията и за хората много често тяхната роля дори е по-важна от тази на централните“, посочи в приветствието си към участниците в Годишната среща зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез. Тя допълни, че за да функционират добре местните власти, са необходими чуждестранни инвестиции, но и борба с корупцията и утвърждаване върховенството на закона.

Като основна пречка пред подобряването на бизнес климата

Родригез посочи корупцията, която увеличава разходите и подкопава доверието на гражданите. САЩ са партньор на България в борбата с този проблем, посочи дипломатът и припомни за наложените санкции по закона „Магнитски“.

„Посолството на САЩ оказва подкрепа на България и в борбата с пандемията“, каза още дипломатът. Тя посочи, че през последната година то е дарило близо 2 милиона долара под формата на оборудване за наши лаборатории, тестове, предоставени на болниците и подкрепа на общности в неблагоприятно положение. Посолството подпомага и различни проекти за рехабилитация на детски градини и училища, каза Родригез и призова присъстващите кметове да потърсят помощ, ако имат нужда.

1 2

Подобни статии

Top