Здравко Димитров: Пробивът на Водната палата ще го направя от бюджета, пречи на града!

Работата по пробива може да започне още тази година

Пробивът на Водната палата ще бъде направен, дори и да отпадне от обектите, включени в рамката на инвестиционния заем, който общината смята да тегли от фонд „Флаг“ към Българската банка за развитие. Това обяви пред журналисти днес кметът Здравко Димитров по време на инспекцията на ДГ „Елица“.

„Дори да не е в тази рамка, аз ще го направя и от бюджета, защото пречи града, може да питате гражданите. Не е мое мнение само, а на всички шофьори. Кръговото е един от обектите, който, докато го правихме, запушихме целия град“, каза кметът. Той уточни, че ако бъде одобрен, работата по проекта ще започне още тази година, но парите ще залегнат в следващия бюджет. Очаква се проектът да струва около 9,2 млн. лв.

Според Димитров обектите в инвестиционния заем за 113 милиона лева ще бъдат редуцирани.

„По-малко ще са, защото ние вече загубихме инерция, другите градове се възползваха и при всички случаи ще са по-малко, и ще ги редуцираме. Едно е аз да го искам, друго е екипът ми да го иска, а трето е Общинският съвет да го гласува. Пак ще се събираме да обсъждаме, но аз винаги съм казвал, че тази цифра е нереално висока. Тя е трудно смилаема за гражданите и за обществото и за вас журналистите, макар че имаше бизнесмени, които казваха: „Не 113 милиона, 1 милиард теглете, ако можете“, допълни градоначалникът.

Припомняме, че преговорите за кредита бяха за изгодна лихва от 0,33%.

Днес стана ясно, че договорът за проектирането на ул. „Даме Груев“, който ще е на инженеринг е подписан миналата седмица. Очаква се около август да започнат строителните дейности, като ще се работи в участъка от бул. „Македония“ до читалище „Хр. Ботев“.

До края на юли може да приключи работата по Водния цикъл в квартала източно от ул. „Карловска“ и Новотела.

В „Захарна фабрика“ в момента се полага последният слой асфалт, а ооколо ул. „Петър Шилев“ също все още се работи, но скоро и там ще приключат строителните дейности.

Здравко Димитров обаче бе притеснен за строителството на пробива „Модър-Царевец”. „Чакаме ВиК за обходния колектор, който трябва да мине оттам. Последно като разговаряхме, казаха, че няма да има проблем, но все пак ще направим една среща, за да видим докъде са нещата с проекта на водното дружеството. Не ми се иска там да спират дейностите и да се забави във времето”, каза той.

Подобни статии

Top