Здравко Димитров се снима с астронавтския костюм на Нийл Армстронг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметът разгледа днес единствената в Европа, официална реплика на лунния астронавтски костюм на Нийл Армстронг

Регионалният природонаучен музей в Пловдив отново изненада приятно своите посетители. От тази събота, пловдивчани и гости на града могат да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“11. Тя е експонирана във фоайето на музея и ще остане там до 23 май.

На 21 юли 1969 г. Нийл Амстронг, командир на мисията„Аполо“ 11, става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Костюмът гостува в града под тепетата, благодарение на Посолството на САЩ в България и е предоставен от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията „Аполо“ 11 и  кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт. Ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.

Кметът Здравко Димитров,

придружаван от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, посети днес Регионалния природонаучен музей и заедно с представители на пловдивските медии разгледа ценния експонат.

„Тази инициатива се случва благодарение на сътрудничеството ни с посолството на САЩ и проектът, който музеят спечели за  представяне на мисиите на Европейската космическа агенция – ЕКА към програмата ESA PECS.. Проектът играе ключова роля в популяризирането на науката астрономия, не само в България, но и по света. Първата част на проекта се състои в разработването на две дигитални програми за планетариум, посветени на космическите мисии на ЕКА за наблюдение на Земята и Вселената. Заглавията на двата филма са “Космическият устрем на Европа” и “Опазването на нашата скъпоценна планета” . Те са готови, като първият е вече в програмата на планетариума“, разказа директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Той благодари на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на общинската администрация за безрезервната подкрепа, която музеят получава.

Яна Георгиева, уредник на зала „Планетариум“ разказа историята на репликите на костюма.

Експонатът, който се намира в Пловдив е бил изложен в бейзболното игрище на отбора на Янките в Ню Йорк. Той е изработен чрез 3D сканиране, като всяка гънка, размери и теглото от 90 кг. напълно отговарят на оригинала.

1 2

Подобни статии

Top