Здравко Димитров за новия заем: От времето на Гърневски нищо голямо не е направено в Пловдив

Здравко Димитров и заместниците му представиха параметрите на новия заем

„Няма по-изгоден момент за теглене на дългосрочен заем“, обяви на обществено обсъждане кметът Здравко Димитров. Сумата, която общината иска да вземе, е 113 501 750 лева. На обсъждането са бившият кмет Иван Тотев, общински съветници, районни кметове.

„Намерението е да поемем дългосрочен общински дълг за 12 обекта“, заяви в началото секретарят на общината Ангелина Топчиева. По думите й присъстват 48 души при допустими 70, но ако имало повече  хора, било осигурено второ помещение.

„В публичното пространство още м.г. се завъртя, че общината ще тегли 120 млн. лева. Цифрата не е вярна. Ще преценим кои обекти ще бъдат одобрени и тогава ще изчислим колко средства са нужни“, обясни кметът Здравко Димитров.

Той посочи, че от 20 години в Пловдив не е правен мащабен обект. Последният е надлез „Родопи“ от времето на Спас Гърневски“, каза градоначалникът. Присъстващият в залата Иван Тотев посрещна думите на наследника си с мълчание.

Според Димитров общината няма задлъжнялост, има добър кредитен рейтинг и може да си позволи дългосрочен дълг.

„Регистрираните автомобили в Пловдив са 200 000 и още 100 000 са приходящи. Мрежата не може да издържи, затова нашите проекти са насочени към инфраструктурата“, обясни кметът. По думите му архитекти и бизнесмени, с които се срещнал, били „за“ теглене на заем, но при разумни параметри, за да не страдат пловдивчани с вдигане на данъците.

„Условията са много добри по теглене на кредита. Като дойде време да се изплаща, след 20 г. тези съоръжения вече ще са остарели“, каза Зико.

Заместникът му Пламен Райчев представи обектите и перата, които ще се финансират със заема и посочи конкретни цифри за всеки проект.

 1. Пробивът „Модър-Царевец“ – 11,5 млн. лева
 2. Подлез до Водната палата – 9,2 млн. лева
 3. Нов мост над Марица – 30 млн. лева
 4. Реконструкция на ул. „Царевец“ до бул. „Свобода“ – 7 млн. лева
 5. Реконструкция на бул. „Хаджи Димитър“ – 5 млн. лв.
 6. Разширение и реконструкция на бул. „Марица-север“ – 15 млн. лева
 7. Реконструкция на ул. „Митрополит Панарет“- 530 000 лв.
 8. Реконструкция на ул. „Кукуш“ – 10 млн. лева
 9. Туристически информационен център – 1,3 млн. лева
 10. Ремонт и рехабилитация на подлез „Чифте баня“ – 3,7 млн. лева
 11. Многоетажен паркинг на ул. „4-ти януари“ – 5 млн. лева
 12. Обновяване на техниката на „Чистота“ и „Градини и паркове“ – 10 млн. лева.

Зам.-кметът по финансите Величко Родопски заяви, че сега е моментът за теглене на кредит от Фонд „Устойчиви градове“, защото нямало по-изгодни условия. Гратисният период бил 3 г., а срокът за връщане – 20 г. Годишната лихва била межди 0,3 и 0,6%.Годишната вноски щяла да бъде около 5,7 млн. лева и 33 000 лева лихва.

„Пловдив може да си позволи този кредит“, категоричен е Родопски.

Съветникът Константин Георгиев от „Кауза Пловдив“ заяви, че тяхната група ще гласува за заема. „Всички представени проекти са важни и би било глупаво да не се възползваме от изгодните условия за финансиране“, каза той.

Валентин Котов от инициативният комитет „Да спасим парка зад хотел „Санкт Петербург“ заяви, че проектите са добри, но е категорично против да се финансират със заем. „Нашият град е най-бързоразвиващият се и може да намери ресурс да направи тези обекти без кредит“, смята той.

„Виждам, че сте младо момче. Вие някога теглили ли сте заем? Пожелавам ви да си направите фирма и да успеете“, обърна се към Котов Здравко Димитров. И попита: „Не е ли по-добре сега да се тегли заем и след 20 години да бъде изплатен“.

Съветникът Владимир Кисьов от ВМРО поздрави администрацията, че за първи път прави проекти за отпушване на трафика. „С две ръце съм да се вземат евтини пари“, каза той.

Гражданин настоя за референдум – пловдивчани да кажат съгласни ли са с такъв голям кредит

Илия Зюмбюлев посъветва Здравко Димитров да си вземе една палатка и да седи пред Министерския съвет, за да иска пари за Пловдив. „Това е най-големият заем в историята на Пловдив и е нужно за него да настоявате за подкрепа не само от общинския съвет, но и от гражданите. Направете референдум, хората да кажа съгласни ли са на такъв заем“, призова Зюмбюлев.

Ангелина Топчиев отговори, че местният референдум изисквал много средства, но залата отговори с негодувание.

„Знаете ли, че София има 686 млн. лева заеми, а ние 27 млн. лева“, репликира Родопски.

Бившата съветничка от РБ Пепа Деведжиева посъветва преди да се дават примери с дълговете на София и Варна, да се видят техните бюджети, които многократно надвишават пловдивския.

„Нека сме наясно, при такъв заем данъците неминуемо ще се вдигнат. Може не т.г., но в следващите това ще стане, защото кефът си има цена“, каза Деведжиева.

Тя припомни, че през 2016 г. тогавашният кмет Иван Тотев е посочил сумата от 15 млн. лева за изграждането на новия мост над Марица. „Кой остойности тези 30 млн. лева сега“, поиска да знае тя. И припомни, че за пробива до Водната палата специалисти изтъкват за наличие на високи подпочвени води.

Чавдар Андреев обясни, че няма анализ какво би разтоварило трафика на Пловдив. „Идеята е да създадем външен и вътрешен ринг“, отговори Здравко Димитров.

„Колкото и учудващо да ви изглежда, аз подкрепям заема“, заяви Любомир Чакъров. Той обаче смята, че ремонтът на подлеза до баня „Старинна“ не е толкова належащ и може да бъде отложен. За разширението на бул. „Марица-съвер“ не е съгласен да се отнема от зелената площ. „Приветствам за ул. „Митрополит Панарет“. Обърнете внимание на текущите проблеми на гражданите“, настоя Чакъров.

Инж. Димитър Попов, проектант към комуникационния план, приветства тегленето на заема. Но препоръча да се преработи проекта за новия мост над Марица, защото едната посока на съоръжението ще остане неизползваема слизайки към новото кръгово на бул. „Марица-юг“.

Обсъждането продължи с изказвания на граждани.

Източник и снимки: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top