Здравният министър ще иска мерките да останат и след 21.12.

Приравняват антигенните тестове на PCR тестовете

Рано е да се говори за разхлабване на мерките в страната, заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. По думите му той ще настоява те да продължат да бъдат прилагани в сегашния им вид и след 21-и декември.

Рано е да говорим за разхлабване на мерките. Решението предстои да бъде взето. Четвъртък, петък ще направим последен анализ и предстои да бъде взето решение дали да бъдат разхлабвани мерки, ако изобщо бъдат. Като министър на здравеопазването аз ще настоявам мерките да останат такива, каквито са до момента, тъй като всеки един човешки живот за мен е важен, казва Ангелов. Министърът посочва, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворените. Предстои да се вземе решение за ресторантите и големи магазини.

За градините и училищата

На 21-декември е рано да бъдат отворени, защото предстоят празници и за това ще се мисли след Нова година, смята министърът.

Междувременно Ангелов съобщи, че 1 200 000 антигенни теста ще стигнат до всички лечебни заведения, ЦСМП, РЗИ-а. С тях ще обезпечим нуждите на държавата за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към COVID инфекцията, заявява още министърът на здравеопазването.

Следващата седмица се очаква те да бъдат приравнени на PCR тестове. До 21 очаквам комисията от експерти да приключи работа и да ги признати за тестове, които при наличие на клинична каритнаи позитивне теста да бъдат приравнени с PCR тестове и да влизат в статистиката“, казва той. Така далите положителен антигенен тест и клинична картина ще бъдат в хипотеза на позитивен пациент с доказан COVID. Той ще бъде под карантина 14 дни, а неговите контактни на първа линия в изолация за 10 дни.

Здравният министър допълни, че няма да се включват лица с положителни антигенни тестове със задна дата.

Това може да стане, когато има нова заповед и промяна в указанията за вкарване в информационната система, обяснява проф. Ангелов. Личните лекари също ще могат да насочват към антигенни тестове.

Здравният министър би искал да е първи ваксинирал се

С този акт искам да покажа, че ваксината е безвредна, безопасна, така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят е надеждна и ще ни спаси от пандемията, казва проф. Костадинов.

Днес следобед предстои среща с шефовете на РЗИ-тата, на която са съобщят каква среща от медиците са пожелали да се ваксинират. Процентът варира в различните области. Източник: Монитор

Подобни статии

Top