Здравният министър: Вирусът ни върна ценностите в живота!

Мерките дават резултат, упрвляваме добре пандемията, подчерта Костадин Ангелов

Факт е, че този вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и трябва да сме доволни, от друга страна хората започват да стават недоволни, започват да си искат живота обратно, приятели, събирания, работа, но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави. Не се сърдя, не се обиждам на всички квалификации по мой адрес, напротив, сигурен съм, че най-големите ни критици ще ги оценят след време. Животът и здравето на хората е което ме интересува.

С тези думи по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира темата за разхлабване на мерките в страната, предава репортер на DCnews.bg. Ангелов вече издаде заповед, която влиза от 1 февруари – четете ТУК, с която се задават и графиците за връщане на учениците от 5 до 12 клас в училище. Здравният министър припомни, че в момент тече масово тестване на учителите, резултатите са обнадеждаващи: при тестван над 3000 души помощен персонал, 11 са положителните проби, а при тествани 12 232 учители, положителните проби са 26.

По думите му България, въпреки ниския индекс на строгост на мерките, поддържа изключително добро ниво на заболяваемост, мерките дават резултат, продължава и тенденцията броят на излекуваните да е по-висок от този на новозаразените, а от дни дневната заболяваемост е паднала под 100 пациенти на 100 000 души. Тези резултати нареждат страната ни сред европейските държави извън червения COVID индекс – заедно с Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия. Най-високи стойности на Стария континент в момента се измерват за Ирландия, Португалия и Чехия.

България се нарежда на 27 място по заболяваемост сред страните от ЕС и на 6 на Балканския полуостров. По отношение на смъртността страната ни падна до 11 място е ЕС

Разпространението на вируса в рамките на България: най-тежка е ситуацията в Плевен, Кюстендил и Враца, най-ниска е степента на разпространение в Търговище.

120 на 100 000 души пък е граничната стойност, която следят от НОЩ. При това ниво на заболяваемост системата в страната издъжа на натиска, когато то обаче започва да расте, започват и затрудненията. 

Подобни статии

Top