Здравният министър настоя да спре очернянето на лекарите, отричането на вируса и съпротивата срещу мерките

България се нарежда на 3 място по смъртност в ЕС и на 2 на Балканския полуостров, а по заболяваемост сме на 13 място е Европа и 2 на Балканите

Запознат съм с този случаи от самото начало. В момента тече вътрешна проверка, лично аз поисках прокуратурата да се включи, за да се разбере кой крив, кой прав. Няма да правя коментари до приключването й. Това заяви здравният министър д-р Костадин Ангелов по време на днешния брифинг за разпространението на коронавируса в страната и в частност по казуса с двамата починали в рамките на нчколко часа, чакайки да бъдат приети в УМБАЛ „Св. Георги“ – ЧЕТЕТЕ ТУК.

Това, което се случва е недопустимо. Не мога да го оправдая. Неприемливо е за човешките очи. Но когато работите в системата, истината има и друг поглед. Зная, че лекарите и сестрите в това отделение са били достатъчно, били са по местата си, работили са с други пациенти. Системата работи към момента, но ако продължим с неразбирането, че коронавирусът е лъжа, ако продължаваме да горим маски, да бием лекари и сестри и да говорим, че са бяла мафия, ще ги загубим. Това, което се случва в Пловдив е връх на айсберга. Случват се такива неща, но то е защото системата не е реформирана докрай. Но не сега е времето тя да се реформира, с тази система разполагаме сега, това е, с което разполагаме, не може да го сменим в момента, каза още министърът.

По думите му натискът върху системата в огромен, а най-голям той е в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Разград и Търговище и Шумен. Най-голям пък е дялът на заетите интензивни легла в Плевен и Разград.

Що се отнася до Пловдив, то той попада в графата на от 600 до 1000 заболели на 100 000 души население. Според разработения план в тези области стартира реорганизация на системата и създаване на многопрофилни болници само за лечение на коронавирус и чисти от коронавирус болници.

В Габрово и София град, обаче, заболяваемостта е над 1000 на 100 000 души.

Сложна е ситуацията в цялата страна. Мерките не намират подкрепа и разбиране у хората. Все още се шири разбиране, че няма такъв вирус, че ние влияем върху свободите на хората. Трябва да проявим разбиране, в момента ограниченията преследват медицински цели. Всички ние трябва да проявим разбиране, тези мерки са важни и щом са мерки, те са важни. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът! Ако хората не вярват на държавата, ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки – няма да стигнем доникъде, изтъкна Ангелов.

 В момента като общество трябва да решим – или осъзнаваме тежестта на мерките, или минаваме към нови и нови мерки като тези в Европа. Другият вариант е все повече болни и болни, заяви на свой ред и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той изнесе и данни за мястото на страната ни като цяло:

В момента заболяваемостта в България е 658 на 100 000 души. По заболяваемост страната е на 13 място в ЕС и на 2 място на Балканите. По отношение на 14-дневната смъртност сме на 3 място в ЕС и на 2 място на Балканите.

 

Снимка: Стоп кадър БНТ

Подобни статии

Top