Здравният министър одобри как ще приемат пациенти с COVID-19 в Пловдив

Той посочва, че посочените в заповедта му от 27 март легла трябва да се възприемат като резерв

Здравното министерство е одобрило направената организация и предприетите мерки от страна на Областния кризисен щаб и сформирания към него Специализиран медицински щаб, относно приемането и лечението на пациенти с COVID-19 в лечебните заведения на територията на област Пловдив. Това става ясно от полученото днес писмо на министър Кирил Ананиев до областния управител и председател на ОКЩ  Дани Каназирева.  В него здравният министър благодари за предоставената подробна и навременна информация.

„Подкрепям предприетите  действия и направените предложения“,  пише още  в писмото си министър Ананиев и  уточнява, че посочените в заповедта му от 27 март легла, трябва да се възприемат като резерв в случай на необходимост.

„За мен е най-важно организацията в лечебните заведения да бъде реална, а не формална по документи. Истината е, че на места по документи се водят интензивни легла, а реално няма възможност за интензивно лечение.  За това и бе  направен анализ и бе създадена  организация от Медицинския щаб, която да отговаря на реалните условия за лечение на COVID-19  в болниците, с възможност за отделяне на потоците  пациенти, на разпределяне на случаите според тежестта им и наличната респираторна апаратура, като в същото време се запази спешността и  възможността за лечение на пациенти с други заболявания“, коментира  областният управител.

Тя ще събере всички болници, засегнати в заповедта и Спешна помощ, ще укажем и на МБАЛ „Св. Мина“, да подаде ново заявление до РЗИ и да се съобрази с бройките, заложени в заповедта на министъра. Според министъра там трябва да има 6 интензивни легла, а по наше сведение толкова легла там няма.

Подобни статии

Top