Здравният министър отмени задължителната мярка „с маска на обществени места“

Кирил Ананиев защити държавната мярка, но заради липсата на обществен консенсус я анулира

„Всички наши мерки са насочени само и единствено към защита здравето на българските граждани и ограничаване разпространяването на вируса“. Това обяви току-що здравният министър Кирил Ананиев.

Заради липсата на пълно обществено съгласие, обаче, заповедта за задължително носене на маски на обществени открити и закрити места се отменя до постигане на общ консенсус. „Вместо това държавата ще закупи още 1 000 000 предпазни маски, които чрез Министерството на труда и социалната политика ще бъдат раздадени на социално слабите и на тези граждани, които не могат да си закупят“, поясни Ананиев. Очаква се и отделна доставка на 1 000 000 броя маски от Китай.

Заради анулираната си заповед здравният министър горещо препоръча на всички граждани, след като напуснат своя дом доброволното да носят предпазни средства. „Използването им дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права, затова дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване от по-тежка мярка.“

В момента се обмисля и корекция на огромната глоба от 5000 лева за някои от противоепидемичните мерки.

Подобни статии

Top