Здравният министър поиска от Църквата подкрепа за донорството

Министър Ананиев отправи молба към Светейшия патриарх за това Българската православна църква

да насърчи и подкрепидонорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят. Това стана на среща между него и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в сградата на Софийска св. Митрополия, провела се вчера, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

По време на срещата стана въпрос за ситуацията, пред която е изправена страната ни по отношение на липсата на достатъчно донори. Министър Ананиев уточни още, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024.

За да получат всички тези хора шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, заяви министър Ананиев и посочи, че трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния.

Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква,

която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

От своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит запозна министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП по отношение на трансплантацията на органи и донорството.

Министър Ананиев пое ангажимент към Негово Светейшество патриарх Неофит и писмено да отправи молбата си до Св. Синод, която ще бъде разгледана по време на предстоящата зимна сесия.

Министър Ананиев изложи пред Негово Светейшество всички мерки, които Министерството на здравеопазването е предприело за решаване на проблема, сред които са Национална програма за развитие на донорството и Пътна карта към нея, работа с координаторите по места и развиване на трансплантационната мрежа в страната.

Подобни статии

Top