Здравният министър представи пътна карта за евакуация по въздух на пострадали български граждани - DC news

Здравният министър представи пътна карта за евакуация по въздух на пострадали български граждани

Планира се закупуване на 1 хеликоптер и ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи пътна карта за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани, разработена от Министерството на здравеопазването. В хода на първото за 2021 година правителствено заседание Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България, посочи министър Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи, заяви на свой ред министър- председателят Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър.

Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

Подобни статии

Top