Здравният министър: В началото на януари очакваме нова доставка на ваксини

Най-голямата новина е, че ваксините са в България, посочи проф. Костадин Ангелов

„Ние не очаквахме ваксините, а се готвехме доста дълго време за тях. Най-голямата новина е, че ваксините са в България и ние изпълнихме това, което обещахме – те стигнаха до всяка област в България“. Това заяви пред БНТ здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„1719 човека са ваксинирани – това са последните данни от тази сутрин. Всеки желаещ ще бъде ваксиниран, започнахме с медиците в лечебните заведения“, категоричен е министър Ангелов.

„Фирмата производител трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната. В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да покаже, че се изправя срещу COVID-19“, обясни министърът.

„Голямото разгръщане на процеса по ваксиниране – и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари, коментира здравният министър. В началото на януари се очакват новите доставки, готови сме да ги посрещнем. Желаещите да се ваксинират всеки ден стават все повече и повече“, допълни проф. Костадинов.

Той обясни, че лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него. „Не очаквайте от мен или от министерството да е дистрибутор на определена ваксина“, подчерта проф. Ангелов.

След като той стана първият ваксиниран българин на 27 декември, каза, че се чувства отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане, нищо повече.

„Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин“, посочи здравният министър.

Той каза още, че в момента се разработва ново приложение, в което идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

„Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата“, сигурен е министърът.

„Мерките – тяхната роля, е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с COVID-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект – виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди“, изтъкна проф. Ангелов.

„Контролът не е спирал, мерките са ясни. Нашите институции – РЗИ, съвместно с полицията, пожарната и БАБХ, в мобилни екипи, ще извършват контрол навсякъде. Подавайте сигнали, в готовност сме да извършваме проверки денонощно“, призова здравният министър.

„Ние сме много големи длъжници на българските деца, длъжници сме и на родителите, призна проф. Ангелов. Затварянето на училища, според експертите, беше нужно и навременно решение и ние го взехме. Ще анализираме числата и тогава ще вземем решение как да постъпим с по-големите ученици. Има идея те да се редуват, но тепърва ще се обсъжда“, добави той.

„Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа“, заяви министър Ангелов.

„За тези месеци аз натрупах повече опит и повече вяра в лекарите, в сестрите и в близките си хора„, призна той.

Подобни статии

Top