Зелена комета в небето в навечерието на Коледа

Коледната комета ще се вижда с невъоръжено око

Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може да се наблюдава още едно явление – зелена комета, известна още като Коледната комета.

Тя ще е толкова близо до нашата планета, че ще може да бъде видяна с невъоръжено око, разказа за програма „Хоризонт“ на БНР астрономът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки

Тази вечер в 23,00 часа там, където е ясно, кометата ще бъде видима близо до най-яркия звезден куп, известен с народното си име „Квачката с пилците“, това са Плеядите всъщност“, каза той.

„Пътят на кометата продължава в посока север, тоест тя се издига над небесния екватор и в нощта на 23 срещу 24 декември ще се наблюдава много близо до една от най-ярките звезди на зимното звездно небе. Това е звездата Капела от съзвездието Колар“, обясни астрономът.

За последно Коледната комета е минала толкова близо през 2018 г.

„Тази звезда в полунощ ще е най-високо в небето и е една от най-ярките както казах, много лесно се открива. Тогава има някакъв шанс и метеорологичните условия да се пооправят, за разлика от сега“, каза Пенчо Маркишки.

Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Диаметърът ѝ е 1,2 км.

Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер.

Снимка: БНР

Подобни статии

Top