Зелена светлина за държавен монопол върху лотарийните игри, частниците ще връщат лицензите си

Комисията по бюджет и финанси прие поправките в Закона за хазарта

С 11 гласа „за“ и 6 „въздържали се“ парламентарната комисия по бюджет и финанси прие предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов поправки в Закона за хазарта. Промените бяха подкрепени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а БСП и ДПС се въздържаха, съобщава БНТ.

Промените предвиждат държавен монопол върху хазартните лотарийни игри, а досегашните лицензирани оператори от частния сектор трябва да върнат лицензите си. Забранява се продажбата на талони и билети извън специализирани за целта места, определени от Държавната комисия по хазарта и не по-близо от 300 метра от учебни заведения. Става дума за оборот от стотици милиони и е редно държавата да си вземе тази дейност обратно, за да обезпечи спорта, коментира Валери Симеонов.

Председателят на парламентарната финансова комисия Менда Стоянова заяви, че очаква отговор от Комисията по хазарта и от прокуратурата защо години наред органът, който трябва да следи за лотарийните залози, е допуснал да се събират такси по два различни принципа.

Междувременно от Министерството на финансите предлагат създаване на Национална агенция по хазарта и въвеждане на нова такса за хазартна дейност от 25%, която да се формира от разликата между оборота и заплатените печалби.

Подобни статии

Top