Зелени Балкани: 120 млади щъркели отлетяха от колонията в Белозем тази година

Те са отгледани в 41 гнезда, използвани от белите щъркели в Белозем – Европейското село на белия щъркел у нас.

,,Пилците се броят на есен“, се казва в българската народна поговорка. В конкретния случай става дума за белите щъркели гнездящи в пловдивското село Белозем, което е българския представител в Европейската мрежа на селата на белия щъркел (www.storkvillages.net).

През тази година в най-голямата колония на вида у нас са били заети общо 41 гнезда. В тях са отгледани поне 120 малки щъркелчета (средно по около 3 малки в гнездо), като това е една добра численост за щъркеловата колония. Данните са събирани от екипи на Зелени Балкани, като освен чрез директни наблюдения, в проучванията е използван и дрон с камера с висока резолюция.

22 двойки щъркели гнездят на покрива на училището в Белозем (СНИМКИ)

Преброяване на гнездящите щъркели провеждат и учениците от ОУ ,,Гео Милев“ в Белозем, на чийто покрив гнездят 22 щъркелови семейства. Общо броят на възрастните и младите щъркели, обитавали двора на Училището през тази година, надхвърля 100 и оформя една живописна и уникална гледка, която не може да бъде видяна никъде в България – над 100 щъркела на площ от няколко стотин квадратни метра.

От Зелени Балкани припомнят, че село Белозем е включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел през 2005 г., от германската фондация ЕвроНатур (www.euronatur.org) по предложение на Зелени Балкани. Оттогава до сега, благодарение на грижите полагани за щъркелите от кметство с. Белозем, община Раковски, Читалище ,,Просвета 1909“- с. Белозем, ОУ ,,Гео Милев“, Зелени Балкани, както и местни хора и други институции,  числеността на щъркелите постепенно се увеличава от 25 двойки през 2015 до рекордните 46 през 2017 и 2018 г.

Източник: https://greenbalkans.org
Снимки: архив DCNEWS

Подобни статии

Top