Зеленият сертификат пада, вижте кога (ВИДЕО) - DC news

Зеленият сертификат пада, вижте кога (ВИДЕО)

От 20 март зелените сертификати падат изцяло, от 24 февруари започва облекчаването на мерките

Зеленият сертификат ще отпадне у нас изцяло на 20 март. Това съобщи на брифинг преди минути министър-председателят Кирил Петков. Той уточни, че облекчаването на мерките ще стане на три етапа.

Според здравния министър проф. Асена Сербезова ваксинацията ще продължи да бъде актуална и тя призова хората да продължават да се ваксинират.

„В нашата работа не са много моментите, в които се радваме да кажем нещо и този е от тях“, посочи на пресконференцията главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„В последните три седмици спадането на заболеваемостта бележи ръст. За изтеклата седмица снижаването е 24,8%. Постоянно настанените в болница паднаха под 6000, прогнозата е тази седмица да паднат под 5000, а пациентите в интензивни отделения – паднаха под 600“, коментира доц. Кунчев.

По думите му това ще стане в три стъпки. Първото облекчаване ще бъде от 24-ти февруари – четвъртък, когато  всеки собственик на обект с обществено предназначение ще може да допуска посетителите без зелен сертификат, но той ще остане в сила за персонала. Ще се допуска посещението на до 12 деца в езиковите школи и учебните центрове з аразвитие на личността.

От 5 март, ако нещата продължат да се развиват в положителна насока, посещенията на обектите с обществено предназначение ще става без изискване на зелен сертификат. Сертификатите обаче ще останат задължителни за служителите на обектите. Провеждането на присъствени групови зания в езиковите школи и учебните центрове ще става без ограничения, ще се допуска и смесване на паралелки в извънкласни дейности. Граничният здравен контрол ще е според цветовите зони, всеки ще може да влиза в страната със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано.

Последната стъпка влиза в сила на 20 март, когато зелените сертификати отпадат напълно. Те ще са необходими само на хората, които искат да ходят в чужбина.

На въпрос има ли опасност от ново затягане на мерките Ангел Кунчев отговори:

„Винаги има опасност да се случи нещо, но тя е минимална по наша преценка“. 

По думите му маските следва да отпаднат най-късно, но който иска, може да си ги носи.

„Тестването на учениците също няма да бъде вечно, но трябва да сме сигурни, че процентът на болните деца е достатъчно малък“, коментира още доц. Кунчев.

Подобни статии

Top