Земетресение тази нощ в Румъния, усети се и в България

Трусът е бил с магнитуд 3,8 по Рихтер

Живеещи в крайдунавски села в Плевенска област са усетили земетресение. За момента няма данни за щети. Жители на плевенското село Въбел, което е в община Никопол, са почувствали труса.

Според Европейския сеизмологичен институт земетресението е било с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер и на дълбочина 10 км.  Епицентърът му е бил на 47 км северно от Плевен и на 11 км североизточно от румънския град Корабия.

 

Според Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН трусът е бил с магнитуд 3,7 по Рихтер и дълбочина 15 км. То е регистрирано близо до румънските градове Крайова и Турну Мъгуреле и българския град Гулянци. От института  потвърдиха, че трусът е бил усетен в Плевенска област.

„В 1.50 часа се почувства земетръс, от два удара, като два удара, за секунди. Много малко хора са го усетили. Поне на този етап не са се усетили други трусове освен този. Много яко удари, добре че беше за кратко, тука яко се почувства – сякаш някой с парен чук удари къщата два пъти“, разказа кметът на плевенското село Въбел Дарин Кинов.

Подобни статии

Top