Земята изстива! Идва ли нова ледена епоха?

Въпреки намаляващата слънчева активност в България трябва да се адаптираме към малко по-високи температури и повече валежи.

Земята изстива в най-горните слоеве на атмосферата, съобщиха от НАСА. И това породи спекулации за нова ледена епоха. По принцип слънчевата активност се повишава и спада непрекъснато. Обикновено се говори за цикли от 11 години.

Сега сме на етап слънчевата активност да намалява. Според учените минимумът ще бъде през 2020 г. Данните от сателита „Тимед” показват, че се охлажда и свива термосферата на Земята – една от най-външните обвивки на нашата планета.

Това явление е обичайно за периодите на понижена слънчева активност. Експертите успокояват – намалената слънчева активност няма да постави живота на планетата в опасност.

Специалистите са спокойни, защото връзката между климата на Земята и  слънчевата активност e косвена. А очакванията за наближаващата зима са тя да бъде нормална, а дори и малко по-топла от обичайното.

Въпреки намаляващата слънчева активност в България трябва да се адаптираме към малко по-високи температури и повече валежи. Според климатолозите от 1980 година климатът в България се затопля. След 2000 година дъждовете се усилват.

Учените успокояват – няма да влезем в нов миниледников период.

Източник: БТВ

Подобни статии

Top