Жандармерия на границата с Турция, стотици мигранти идват към нашата страна

НАТО свиква извънредно съвещание по искане на Турция заради обстановката в Сирия.

При въздушни удари в сирийската провинция Идлиб бяха убити 33-ма турски войници. Същевременно, турски представители обявиха, че повече няма да спират сирийските бежанци да достигат Европа.

Малко след съобщението, че Турция отваря границите си за бежанци към Европа, няколкостотин мигранти се струпаха при западния крайбрежен град Дикили. Тяхната цел е да достигнат гръцките острови.

Кадри заснети с дрон в провинция Одрин, показват друга група, която се придвижва към границите с Гърция и България. Според турски медии групата е от около 300 души, включително жени и деца. Сред тях освен сирийци, има още иранци, иракчани, пакистанци и мароканци. Тази информация обаче не е потвърдена от независими източници.

Рано сутринта изпратихме и вече сме дислоцирали Жандармерията по границите. Подсилили сме максимално границата и морето, турските граничари се дръпнаха притеснително, да се надяваме, че са ги извели да ги спират по навътре в страната, виждате по островите в Гърция какво става“, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Бреговата охрана и граничните служители по сигурността са получили нареждане да не се намесват, ако мигрантите решат да прекосят границите. Проправителственият всекидневник „Сабах“ пише, че решението е взето след спешна среща, свикана от президента Реджеп Тайип Ердоган вчера.

Това се случи, след като при въздушни удари, които според Анкара са извършени от сирийската армия, загинаха 33-ма турски войници, а други 32-ма бяха ранени. В отговор Турция извърши атаки над позиции на сирийските правителствени сили.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top