Жега, дъжд и студ ще се редуват през септември

времето

На 23 септември в 4 ч. и 54 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

През септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21°, за високите полета – между 15 и 17°, а за планините – между 3 и 8°.

Най-високите температури през септември ще бъдат между 28° и 33°, а най-ниските – между 3° и 8°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 л/кв.м.

Месецът ще започне с предимно слънчево време и максимални температури между 28 и 33°. Промяна ще настъпи към 4-ти септември и през втората половина от десетдневието, като тогава времето ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени с гръмотевици. Температурите постепенно ще се понижат и ще са близки до обичайните за периода.

През повечето дни и от второто десетдневие се очаква променливо време, с температури около нормата. Превалявания ще има около 11-и – 15-и и 18-и септември.

През последните десет дни температурите ще се понижат и при изясняване в края на периода по високите полета се очакват и първите слани. Температурите ще бъдат близки и по-ниски от обичайните. Вероятност за валежи има около 22-и, 25- и в края на месеца.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа, поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна.

Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от два до шест, а тези с дъждове – около четири. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

На 23 септември в 4 ч. и 54 мин е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Подобни статии

Top