Жена почина в частна пловдивска болница, близките се оплакаха от ненавременна медицинска помощ

Близките са готови да сезират прокуратурата и Здравната каса

70-годишна жена в спешно състояние е починала в пловдивска болница, защото не е получила адекватна медицинска грижа. Сигнал за това е подала до bTV дъщерята на починалата жена. Близките са готови да сезират прокуратурата, Здравната каса и ръководството на лечебното заведение за това, че не й е била оказана навременна медицинска помощ.

Случаят е от 6 януали т.г.  Майката на Веселина Ангелова е докарана по спешност с линейка на Спешна помощ в частната болница „Каспела“, защото е с много ниско кръвно, силни болки в ляв бъбрек и световъртеж. След преглед в спешния кабинет  я насочват за прием към отделението по урология.

„Д-р Христов прегледа майка ми с ехограф и диагностицира инфекция и запушване на левия бъбрек. Назначи дренаж и евентуално отстраняване на бъбрека, ако инфекцията не бъде овладяна“, разказа Ангелова.

След прегледа обаче спешни действия не са предприети, дренажът е насрочен за сутринта, а жената е настанена час по-късно в отделението, където е оставена на грижите на близките си.

„През нощта нямаше дежурен лекар, а само сестра и две санитарки“, разказва Веселина Ангелова.

Едва три часа след приемането на болната започва вливане на антибиотик, но състоянието на жената се влошава. Изпада в делириум, губи съзнание и започва да буйства. След молбата на близките в 3.30 ч. сутринта, вместо специалист по бъбречни болести пристига ортопед, който предлага да бъде поставен кислород.

Накрая жената издъхва в шокова зала в 5.30 ч. сутринта.

„Майка ми беше спешен пациент за интензивно лечение, а тя беше оставено като на хотел, без да получи медицинска грижа“, каза дъщерята на починалата жена.

Според позицията на болницата 70-годишната пациентка е била с урологичен сепсис и е била подложена на интензивно лечение. От „Каспела“ твърдят, че е направен скенер на болната, установена е бъбречно-каменна болест на левия бъбрек и тежък уросепсис. Поставена е на антибиотик и са предприети спешни действия. Поради заетост на дежурния реаниматор от нощната смяна с COVID пациент, е прегледана от заместващ негов колега. Дъщерята обаче беше категорична, че само лекар ортопед, а не реаниматор, е участвал в животоспасяващите дейности на пациентката.

Източник: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top