Жените празнуват – 8 март е!

В най-женския месец, настъпи и най-женския ден – 8 март.

Денят, в който отбелязваме Международния ден на жената. Хулен и мразен, тачен и обичан, този празник се смята за отживелица от соца от едни и за истински женски празник – от други.

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят отдавна е загубил политическата си окраска и е станал просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях — нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

В България денят, още от времето преди 10 ноември, 8 март се празнува и като Ден на майката, въпреки че все повече набира скорост полемиката, че денят на майката е обичаният християнски празник Благовещение (25-ти март).

А ето и малко история:

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

1 2

Подобни статии

Top