„Жените“ през погледа на братя Колеви в галерия „Савов“

Експозицията показва мечтите на творците със средствата на скулптурата и живописта

Уникална изложба живопис и скулптура на братя Колеви, озаглавена  „Жените“, ще бъде открита тази вечер в пловдивската галерия Art club & gallery SAVOV.

Експозицията показва представата, спомените и мечтите на художника и скулптора за жените, претворени чрез различни средства на изобразителното изкуство. Атанас Колев прави това със средствата на скулптурата, а Красимир Колев – с картините си.

Изложбата ще бъде открита в 18.00 ч. в галерията, на ул. „Гладстон“

За авторите:

Атанас Колев е пловдивчанин, който преди три десетилетия свърза житейския и артистичния си път с Австрия.

Той е роден на 07.08.1959 г. В артистичния живот на Пловдив участва от 1980г. През 1989 г. заминава за Австрия, където живее и досега. През 2000 г. влиза в енциклопедията на град Тулн в раздел „Личности“ като творец, а от 2002 е член на Съюза на професионалните художници в Австрия. Между 2002 г. и 2005 г. създава и ръководи галерия „Бреза“ във Вайсенкирхен на Першлинг. В родния град на австрийския импресионист Оскар Кокошка – Пьохларн създава група „Ателие на Дунав“, която от 2006г. всяка година организира едноименния международен симпозиум.

Знакови за творчеството му през последните години са произведенията от цикъла „Мултипликации във форма, движение и звук“. Те са изградени от множество отделни форми, които чрез пружинни елементи се свързват в една обща скулптурна инсталация. За разлика от класическата идея за скулптура, която е статична, тези форми са динамични, вибриращи, „живеещи“. Така авторът открива възможност да изрази във форма подвижни елементи като вятър, огън и вода. Творбите са изработени от инокс, кухи са и всяко разклащане ги кара да резонират, да звучат. На тях дори могат да свирят професионални музиканти така, както биха го правили на перкусионни, щрайх или духови инструменти.

През 2011 г. му е връчена почетната награда за култура на град Пьохларн.
През 2016 г. скулптурната инсталация „Пееща мелница“ е номинирана за Maecenas Preis;
През 2017г. е номиниран за наградата на VIII биенале за малки форми в Плевен, България;

1 2

Подобни статии

Top