Жените с по-ниско самочувствие още от малки

Момиченцата се чувстват по-малко интелигентни, отколкото момчетата, и то още от 6-годишна възраст

Това сочи американско проучване, публикувано в списание Science, цитирано от noviteroditeli.bg.

Това се случва заради сексистки нагласи, които се натрапват от най-ранна възраст, твърдят изследователи от университетите в Ню Йорк, Илинойс и Принстън.

Усещането за малоценност е свързано с предразсъдъци, на които съвременното ни общество е подвластно, независимо, че от години воюва срещу наложените стереотипи.

400 деца на възраст 5-7 години попълнили тестове. В първото допитване изследователите разказали на децата история за хора, които са „наистина интелигентни“, като не споменавали от какъв пол са. Децата трябвало да се досетят кои са героите от разказите, като гледали снимки на двама мъже и на 2 жени.

Те били горе-долуна еднаква възраст и били облечени еднотипно. На 5 години децата избрали персонаж от собствения си пол. На 6 години и момчетата, и момичетата заложили на мъжете.

А при втория тест изследователите поискали от децата да изберат в коя игра да се включат – едната била за „много, много интелигентни деца“ , а другата – по-подходяща за „деца, които полагат много усилия“.

При 5-годишните нямало разлика в предпочитанията на момичетата и на момичетата. Докато на 6 г. интересът на момичетата към „много интелигентните“ занимания бил значително по-слаб, отколкото на момчетата.

Подобно разделение съществува и след завършване на средното образование, твърдят учените.
Много момичета избягват да се насочват към специалности, за които се изискват по-специални заложби.

Подобни статии

Top