Жители на Белащица и още шест селища в Пловдивско поискаха оставката на шефа на Басейнова дирекция (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Жители на Белащица и още шест селища в Пловдивско поискаха оставката на шефа на Басейнова дирекция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Поводът за протеста бе дело, в което фирмата „Холсим“, бивш концесионер в района, обжалва учредените Санитарно-охранителни зони /СОЗ/ в района на изворите „Калоян дере I” и „Калоян дере II“

Оставката на директора на Басейнова дирекция – Пловдив Васил Узунов  поискаха представители на инициативните комитети на протестиращи от селата Белащица, Червен, Горнослав, Добростан, Садово, Коматево и Първенец. Те обявиха, че ще депозират искане за оставката, с копие до министъра на околната среда и водите.

Протестиращи от шестте села от общините „Родопи“, Асеновград и Садово, и квартал Коматево в Пловдив днес се събраха на протест пред сградата на Басейнова дирекция. Те издигнаха плакати с искане за оставка на Узунов, а после настояха да се срещнат с него. Директорът ги прие, като по време на срещата те обвиниха него и ръковдоството на дирекцията, че не защитават обществения интерес в съда.

Повод за протеста бе дело в Административния съд в Пловдив, в което фирмата „Холсим“, бивш концесионер в района, обжалва учредените Санитарно-охранителни зони /СОЗ/ в района на изворите „Калоян дере I” и „Калоян дере II“.

Недоволните подчертаха, че вече нямат доверие на Узунов. Според тях отсъствието на юридически представител на Басейнова дирекция и неизпратено от тях становище работи в полза на бившия концесионер на кариерите над селото.

„Изпуснахте нещата и е редно да си го признаете. Единият вариант е да сте решили да оставите делото на самотек, другият вариант е да сте неглижирали важно дело. Вашата липса доведе до това всички искания на „Холсим“ да бъдат допуснати“, заяви на срещата с Васил Узунов и юристката му  адвокат Снежана Стефанова, която представлява гражданите.

Чуйте още от доводите на протестиращите:

Днес хората бяха донесли на протеста и туба, пълна с кална вода с надпис: „Произведено от РИОСВ-Пловдив“.

Top