Жители на кв. „Христо Смирненски“ обсадиха общината, кметът ги прие

Хората протестираха срещу презастрояването в квартала и заради строежа на ул. „Юндола“

Жители на пловдивския квартал „Христо Смирненски“ обсадиха днес общината в знак на протест срещу презастрояването в район „Западен“. Те се обявиха срещу строежа на ъгъла на улиците „Юндола“ и „Ручей“ в района. Предвождаше ги лидерът на сдружението за спасяване на парка зад хотел „Санкт Петербург“ Асен Костов.

Кметът Здравко Димитров се срещна с представители на протестиращите. Те поискаха от администрацията да разясни какви са основанията за строителството на този терен, на който до момента е имало детска площадка.

Асен Костов беше най-настъпателен, като обвини зам.-кмета по строителството арх. Невена Балчева за презастрояването на Пловдив. Тя пък потвърди, че е била шеф на дирекция в общината по времето на кмета Иван Чомаков, но посочи, че преписката за въпросния имот, който ще се застроява, е от времето на кмета Славчо Атанасов. По думите й преписката е започнала след спечелена съдебна процедура, с която хората са си реституирали имота в реални граници.

„Тогавашният главен архитект, който и да е той, е допуснал изменение на плана“, каза арх. Балчева. По думите й въпросната преписка била съобщена от районната администрация на „Западен“.

„Има закони, които ние трябва да спазваме. Не можем да откажем издаване на документите за строителство, нито аз, нито главният архитект, в противен случай на нас ще бъдат наложени както административни, така и съдебни санкции“. – Това подчерта заместник-кметът по „Устройство на територията и общинска собственост“ арх. Невена Балчева.

Главният архитект Димитър Ахрянов обясни, че са спазени всички законови процедури – имотът е частен и е реституиран с решение на ВКС през 2003 година. На следващ етап през 2008 има промяна на застроителния план с решение на ЕСУТ, на база на който се издава строителното разрешение и теренът не представлява зелено пространство, а е с отреждане за жилищно застрояване.

Жена от протестиращите заяви, че вече няма зеленина, където децата да играят от това застрояване.

Кметът Здравко Димитров увери представители на протестиращите, че няма да се строи, докато не се реши спорът. Но категорично отказа да освободи Балчева.

„Не сме съдебен орган. Ще очакваме решението на съда по заведеното от Вас дело и ще се съобразим с него“, добави градоначалникът.

Подобни статии

Top