Жители на Соколица на протест пред община Карлово, не искат фотоволтаици в пасищата им - DC news

Жители на Соколица на протест пред община Карлово, не искат фотоволтаици в пасищата им

Хората са притеснени, че ще останат без основен поминък

Жители на карловското село Соколица излязоха тази сутрин на протест пред сградата на община Карлово срещу инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк в пасищата край селото. Преди дни хората организираха подписка срещу промяната на статута на пасища, които са в землището на селото.

12 животновъди и техните съселяни протестираха сутринта с плакати с надписи „Оставете ни храната“, „Пасищата са за животните, не погубвайте отрасъла!“, „Оставете земите на село Соколица!!! Не искаме фотоволтаична електроцентрала!!!“, „Животните имат нужда от пасища, не от зелена енергия!!!“ и др.

Според Веселина Кулова, чиито земи ще бъдат засегнати, ако инвестицията стане реалност, ситуацията е много тежка. „Ние преподписахме договори за ползване на пасищата миналата година, но от общината те могат да бъдат прекратени по всяко време. На тези пасища сме 12 животновъди, 11 от които са и земеделски производители. Искаме да се спре това безумие”, обясни тя.

Кметът на селото Ненко Ненков обяви, че застава зад хората и ще помогне с каквото е възможно. “Аз имах само уведомителна среща с общинската администрация, на която ми споделиха за това инвестиционно намерение”, коментира Ненков.

Хората се притесняват, че ако се изгради този парк, с 4-5 градуса ще се повиши температурата наоколо и това ще доведе до затриване на животновъдството в селото.

Вчера стана ясно, че животновъдите са разговаряли с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и той е обещал да изтегли докладната за промяната на статута на земите от дневния ред.

Председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров посочи пред БНТ тази сутрин, че имотите, които са общинска собственост и са за общо ползване, те ще бъдат оттеглени от дневния ред. „Тук става въпрос за една сериозна инвестиция над половин милион по разчети на общината, които ще бъдат инвестирани до стотинка в ремонт и реконструкция на инфраструктурата в селото“, каза Тодоров. И допълни, че става дума за държавна политика по отношение на зелената енергия. Според него става дума за 400 дка пасища, които не са единствените край селото.

Хората обаче останаха недоволни от думите му и продължиха да протестират.

Така на сесията днес ще се гласува само инвестиционното намерение за село Климент.

Снимка: ПБ Новинар

Подобни статии

Top