Жители на Труд и Куртово Конаре на протест, правят обединение срещу институционалното бездействие

Двете села ще подкрепят недоволството на новозагорци

Жители на с. Труд и с. Куртово Конаре ще подкрепят с присъствие днес протеста на град Нова Загора. Той ще се състои в 17:30 часа пред инсталацията за биогаз, която системно обгазява града, съобщават от Инициативния комитет „Чист въздух, почви и вода – Труд“.

Трите населени места ще се обединят около искането за незабавни мерки от страна на институциите, касаещи ефективен контрол, извършване на задължителни оценки за въздействие върху околната среда на такива обекти и изготвяне на наредба, която да регулира хигиенни отстояния  от населени места.

Припомняме, че село Труд има аналогичен проблем с Нова Загора – инсталация за биогаз на 200 метра от селото обгазява района вече втора година. В село Куртово Конаре пък каменна кариера запрашава и замърсява селото от години.

Трите населени места учредяват обединение срещу бездействието на институциите

Общият знаменател между обединението на протестиращите е институционалният чадър над нарушаващите здравословната среда на живот инвеститори и липсата на адекватна контролна функция от страна на държавата. Днес протестиращите от трите населени места ще призоват институциите да спрат да обслужват олигархични интереси, да си влязат във функцията и да защитят правото на нормален живот и чист въздух, което всеки европеец има.

Межувременно нов протест в село Труд против инсталацията за биогаз се планира на 20.10.2018, като на него се очаква силно присъствие на жители и на Нова Загора, и на Куртово Конаре, съобщават от инициативния комитет. С тези действия стартира обединение на потърпевшите от институционалното бездействие от цялата страна.

Целта на новото обединение е образуване на силна организация, която да анализира и набележи мерки за подобряване работата на държавните институции, които имат контролни функции. Първата задача на организацията ще бъде оформяне на детайлен и мотивиран сигнал до Европа за бездействието на държавата по отношение здравето и чистият въздух.

Снимка: архив DCNEWS

Подобни статии

Top