Жителите на Белащица излизат на протест срещу кариерата

Протестът е насрочен за 9.30 ч.

Жители на Белащица излизат в 9.30 ч. днес на протест срещу кариерата край селото. Протестът ще се проведе пред сградата на Община „Родопи“ половин час, преди началото на заседанието на Общинския съвет, на което трябва да бъде приет бюджетът на общината. Според хората добивът на инертни материали трови въздуха в селото, а камионите, които минават по пътя го съсипват.

„Нека заедно да покажем, че няма да се примирим! Нека напомним на политиците, че ние сме им дали властта и очакваме чрез нея на първо място да защитават здравето и живота на хората!“, заявяват организаторите на протеста във Фейсбук!

Преди няколко дни община Рдопи беше опасана с транспарант в подкрепа на протестиращите. 6-метровото платно беше поставено, като така общината  за пореден път обяви позицията си, относно добива на инертни материали на територията на своите населени места.

Очаква се областният управител Дани Каназирева също да се срещне с протестиращите  жители от селата в Родопската яка – Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово. Тя ще разговаря с тях за възможностите и законовите механизми да бъде защитен обществения интерес.

„Не се притеснявам, ще се срещна с протестиращите, защото винаги съм била от страната на хората. Каквото зависи от мен като областен управител ще бъде направено“, заявява Каназирева.

Подобни статии

Top