Жителите на Белащица отново на протест срещу кариерите

Хората се оплакват от шума и замърсяването

Втори ден напрежение и блокади в пловдивското село Белащица. Въпреки че снощи вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов отиде на място и увери, че екоинспекцията е издала предписание за преустановяване на всякаква дейност на кариерите край селото, жителите се опасяват, че камионите и днес ще продължат да изнасят инертни материали. Концесията на държавното находище приключи миналата седмица. В понеделник вечерта жителите блокираха 20 камиона, натоварени с инертни материали.

„След цял ден стоене на пътя и обясняване – както на концесионера, така и на органите на реда, че това е нарушение, дойде министър Сандов, както и областният управител на Пловдив Йордан Иванов. Те потвърдиха, че това извозване на инертни материали е нерагламентирано и не е по правилата на закона. След това камионите се върнаха обратно и разтовариха”, заяви пред NOVA тази сутрин председателят на Инициативния комитет Павел Гемишев.

Затварят производствена база в близост до кариерите над с. Белащица

По думите му хората са шокирани от факта, че държавата и представители на властта за категорични, че тази дейност не може да продължи на територията на Белащица, но концесионерите не се съобразяват с това.

Пак напрежение край Белащица, протестиращи не искат да пуснат камионите с готова продукция (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Бяхме събудени от шума на трошачите  въпреки че концесията е изтекла”, посочи една от живеещите в селото.

„Разпоредих проверка на РИОСВ, която установи на място, че трошачната дейност, която се извършва, не е премината оценка за въздействие на околната среда и е връчено предписание за прекратяване на дейността”, заяви областният управител на Пловдив Йордан Иванов.

Спешна проверка на РИОСВ – Пловдив заради кариерите над Белащица

Протестиращи се оплакаха също, че униформени им събирали личните данни и нарекоха това като сплашване.

Подобни статии

Top