Жителите на Белащица пак на протест срещу концесията на кариерите

Хората настояват за намеса от най-високо държавно ниво

Пореден протест ще блокира околовръстното на Пловдив днес по обяд, съобщиха от Инициативния комитет. Инициаторите организират мирно протестно шествие от центъра на село Белащица по централния път през селата Белащица и Браниполе до кръговото кръстовище на улица „Кукленско шосе“ и Околовръстното шосе на Пловдив.

Протестиращите се обявиха против внесеното инвестиционно намерение за разширяване на площадката за добив  на строителни материали на част от т.нар. „Калоянови възвишение“ от находище „Белащица“. Те са против отдаването на кариерата за пореден път на концесия и продължаване на сроковете на досегашните концесии в находище „Калоян“.

Според тях досегашните концесионери са нанесли „катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места, върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещи поколения“. 

Протестиращите са против предоставянето на разрешение за проучване на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали в площ „Сантала“, разположена в землищата на селата Белащица и Куклен и др.

Началото на шествието в събота е обявено за 12.00 часа, а краят му – за  14.30 часа, съобщиха от община Пловдив, откъдето са разрешили протеста.

Снимка: Фейсбук, СТОП НА КАРИЕРАТА В БЕЛАЩИЦА

Подобни статии

Top