Жителите на село Кръстевич излязоха на протест заради безводието (СНИМКИ) - DC news

Жителите на село Кръстевич излязоха на протест заради безводието (СНИМКИ)

Хората се заканиха, че това няма да бъде последният път, в който излизат на улицата

Жителите на хисарското село Кръстевич излязоха на протест днес заради липсата на вода. Въпреки намеренията им да затворят пътя до тази мярка не се стигна, а протестът беше мирен.

Хората обаче се заканиха, че това няма да бъде последният път, в който излизат на улицата.

Жителите на хисарското село Кръстевич, готвят протест заради безводието

„В селото има режим на водата от 5 юли, а на два пъти между 3 и 5 дни не сме имали въобще вода“, разказа пред DCNEWS  Добринка Пиронкова от инициативния комитет на село Кръстевич. Тя припомни, че проблемът е много стар и десетки години всяко лято има режим на водата.

От 26 юли пък режимът на водата стана още по-рестриктивен, след като от „ВиК“-Пловдив съобщиха, че заради намаления дебит във водоизточника вода в цялото село ще има само в продължение на три часа – от 18,00 до 21,00 часа.

Според Добринка Пиронкова това лято обявеният график изобщо не се спазва.

На протеста присъстваха кметът на община Хисаря Пенка Ганева, кметът на Красново Цвятко Истилянов и депутатът от Демократична България Велизар Шаламанов.

Има проект за 3 млн. лв. за нов сондажен кладенец, внесен в МРРБ

Пенка Ганева съобщи пред БТА по време на протеста, че е внесла проект в МРРБ за включването на сондажен кладенец с дебит 8 л/сек, от който по тръбопровод, чрез помпи и електрозахранване от трафопост, да се качва водата до резервоарите, а също така трябва да има и пречиствателно съоръжение, тъй като водата в кладенеца е с нитрати. „За това обаче са необходими 3 милиона лева и ще търся държавно финансиране, защото селото е малко и не може да се кандидатства по европейски проекти“, поясни Ганева. Тя добави, че е възложила и изработването на друг проект за водопроводната мрежа в с. Кръстевич, тъй като тя е строена 1936 г. и ако налягането е по-високо старите тръби може да се спукат.

Пред протестиращите избраният за народен представител Велизар Шаламанов обеща да постави проблема на с. Кръстевич в Народното събрание и пред министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите, съобщава още БТА.

1 2

Подобни статии

Top