Жива кокошка за победителя в надпреварата за кръста в Скутаре (СНИМКИ)

Ритуали по хвърляне на кръста се проведоха в 3 села на община „Марица“

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов присъства на ритуалите по хвърлянето на кръста в селата Маноле, Скутаре и Трилистник.

30-годишният Николай,

който скача за четвърти път в ледените води на река Стряма, извади кръста в с. Маноле. Десетки жители се стекоха на Божествената света литургия, отслужена от отец Николай на речния бряг в селото.

„Благодаря Ви затова, че днес всички заедно участвахме в една християнска традиция, продължила векове наред, която ни носи гордост и национално самочувствие“, обърна се кметът на община „Марица“ към всички, дошли да видят Богоявленския ритуал.

Той пожела на имениците, както и на съселяните си, здраве, доброта, късмет и да бъдат благословени с Божията закрила през цялата година.

47-годишният Христо Руменов улови кръста в с. Скутаре.

Мъжът, който всяка година се включва в надпреварата и за втори път хваща християнския символ, получи и традиционния за селото подарък – жива кокошка.

Йордановден в с. Трилистник започна с Велик Богоявленски водосвет, отслужен от отец Димитър в храма „Света Параскева“. След края на службата свещеникът припомни, че светената на Богоявление вода е с най-голяма сила, пази от болести и пречиства душата.

„Според библейската легенда на този ден Исус Христос е приел Светото кръщене от Йоан Кръстител в река Йордан и това е поредният пример за смирение, който Господ ни дава. Името на празника е Богоявление, защото в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“, подчерта отец Димитър след водосвета и честити празника на присъстващите.

1 2

Подобни статии

Top