„Живи динозаври“ превземат Пловдив (СНИМКИ)

Директорът на Пловдивския природонаучен музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров разказа пред DCNEWS за тазгодишните планове на музея, интереса към залата с живи пеперуди и включването в проекта „Европейска столица на културата“ през 2019-а година.

През тази година трябва да откриете залата с динозаврите – разкажете ни какво ще представлява тя?

Залата за динозаврите възнамеряваме да я изградим в зала „Лотос“, с топла връзка през музея от зала „Ботаника“. Цялото пространство ще бъде оформено като изкуствена пещера, в която ще има поместени 12 вида макети на динозаври. Те ще са аниматроника, т. е. ще се движат, ще дишат, ще мигат.

Самата зала ще бъде подготвена като визия близка до ранна Креда, защото повечето динозаври ще са от този период. Залата ще разполага с интерактивни модули за всеки един динозавър. Възнамеряваме да сложим и VR система (система за виртуална реалност), с която посетителите реално да се почувстват, че са част от пейзажа.

Но всичко това е проект, за който чакаме решението на общинския съвет. В края на януари излиза бюджета на община Пловдив и ако го има заложено в бюджета ще го изпълним, може би към края на годината, защото ще се изисква доста време за подготовка. Самата зала да се подготви като местообитание на динозаврите изисква време. След това ще е необходимо време и за изработването на тези динозаври. Насочили сме се към един китайски производител, които да направи динозаврите, но всичко е въпрос на преговори.

Миналата година открихте залата с живи пеперуди – има ли интерес от страна на посетителите?

В Края на септември открихме зала „Тропик“ и почти не сме имали часове без лекторски беседи в нея. Интересът е голям. 

Как живеят тропически пеперуди в Пловдив?

Беше изключително трудно да подготвим залата. Това, което целяхме да се случи в нея, беше да пресъздадем истинска джунгла.

Пеперудите се гледат лесно, те пристигат като какавиди, живеят между една седмица и месец и след това зареждаме отново.

По-голямото предизвикателство от грижата за самите пеперуди бе да пресъздадем реални условия на тропична джунгла.

Към коя експозиция в музея има най-голям интерес?

В момента нещата са балансирани – трите модула, които можем да обособим – основната експозиция, планетариума и залата с пеперуди – може би най-много приходи за момента има от основната експозиция. Това вероятно се дължи на новите зали, които направихме, също така и на живата експозиция. Миналата година доста средства инвестирахме в живата експозиция за нови соленоводни видове.

На Вас коя ви е любимата експозиция?

Може би аквариума и морския терариум, защото там положението е доста динамично и почти ежедневно има нещо ново, което се случва. Имаме зала с морски риби и най-новият ни модул е модулът с медузите – никъде в България няма аквариум за медузи и за момента е успешен проект.

А как вървят посещенията в музея като цяло?

Посещенията за миналата година са малко над тези от 2016 г. Регистрираме и 40% ръст на чужденците от миналата година спрямо предходната. Идват и организирани групи целенасочено към музея от различни училища от цялата страна.

Получихте наградата „Музей на годината“ – помагат ли такива награди на музея да привлече още посетители?

Самият факт, че сме получили наградата „Музей на годината“ е благодарение на това, че посещаемостта се е увеличила.  Това не ни демотивира, смятам още доста години да печелим тази награда „Музей на годината“. Това може би се дължи на новите модули и за това се стремим постоянно да поддържаме някакви нови атракции в музея. 

Какво правите, за да привлечете посетители в Природонаучния музей?

За момента не полагаме някакви целенасочени усилия за това. Хората сами проявяват интерес. Умишлено все още задържаме рекламата, защото все още не сме готови изцяло с експозицията си. До края на януари се надявам да бъдат монтирани интерактивните модули във всички зали. Тогава ще имаме една изцяло завършена експозиция, един вид музея ще оживее – това е свързано със звуци, с информация за всички видове, карти на разпространения. В този момент ще имаме една напълно готова експозиция и ще се насочим към рекламата.

Очаквате ли нови за музея екзотични екземпляри?

В края на миналата година дойдоха Евроазиатски рис и Амурския леопард, който е едно от най-редките животни на планетата с 40 останали живи екземпляра. Тази година към експозицията ще добавим ягуар.

Това към което се стремим е, всички големи котки от света да бъдат представени в нашата експозиция. За момента ни липсва един ягуар и един снежен леопард – Барс. Тук проблемът е много сложен, защото това са защитени животни, които са силно застрашени и са в много ниска численост. За да се сдобием с такъв експонат той трябва да бъде предоставен от някоя зоологическа градина, която е разполагала с него.

В момента имаме договор с Националния природонаучен музей – те имат доста екземпляри във фризерите си и възнамеряваме да препарираме част от тях, като сътрудничество между двата музея. 

Друго, което сме предвидили за тази година, то всъщност вече е изградено като витрина. Това е една високопланинска гора, в която хората ще имат възможност в действителност да влязат в нея, да усетят вятъра, миризмата на гората. Тя ще е с електронен модул ден и нощ, с който като натиснете нощ, всичко ще загасне и ще свети само бухала, които ще издава съответния звук. С това целим хората да се почувстват действително в една истинска гора. Много реалистично сме я пресъздали в момента ни липсва само електронния модул. 

Направили сме си един културен календар с 18 събития и около два пъти месечно сме предвидили някакви инициативи с посетители. Предвиждаме да продължим инициативата с безплатните лекции в планетариума на теми, които са интересни, водени от външни лектори. 

Как ще се включи музеят в проекта „Европейска столица на културата“ през 2019?

Конкретно за това все още не сме подготвяли проекти. Големият проект, по който кандидатстваме тази година е по програма LIFE, които е за около четири милиона и половина. Проектът е свързан с дигитализация т.е. създаване на една интерактивна зала за посетителите. В този проект сме водеща организация с още осем големи партньора.

Програма LIFE финансира различни проекти, този по които работим е в направление образование – т.е. хората ще имат възможност да се сблъскат с интерактивни системи, с LED стени, тъчскрийн маси. Това е изграждане на една интерактивна обучителна зала, в която хората ще имат възможност да наблюдават и да научат повече за защитените видове, приоритетните местообитания по Натура 2000. 

 

Подобни статии

Top