Живописна изложба показва темата за космоса в творбите на Велина Гребенска

Вернисажът е от 17 до 19 ч. в галерия „Резонанс“

Изложба живопис на габровската художничка Велина Гребенска ще бъде открита тази вечер в пловдивската галерия „Резонанс“.

Велина Гребенска е добре познат артист в нашия град. Ценим я не само заради таланта й, но и заради добротата й и чистотата в общуването е нея. Познаваме я и като един винаги усмихнат и готов да помогне сътрудник в графичното биенале, и като преподавател в изкустото на деца, и като приятел.

От 2003 година живее и работи във Варна. Родена е Габрово. Завършва факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ – специалност „Живопис“. Има 6 самостоятелни изложби, една от които във Финландия, десeтки участия в проекти за визуални изкуства, изложби и пленери в България и чужбина. Може би е най-известна с лиричните си акварели, но интересите й я водят както в използването на традиционни медии като маслени бои и пастел, отвеждат я през сценографията, стенописа и илюстрацията на книги и не на последно място – в работата с пространство като инсталационен артист.

Настоящата изложба ни представя една серия голямоформатни пастели.

Започнала като размишления върху голямата тема за космоса, което, както знаем е другото понятие за Вселената като единно цяло и преминала в размишления за космоса, за Вселената вътре в нас. Това определя и абстрактния характер на произведенията.

Процесът на създаването им е стратирал с монохромните рисунки – прозрачни, многопластови, въздушни, създаващи пространства в пространствата. Постепенно Велина въвежда цвета като спомагателен елемент в композициите, даващ акценти и фокуси, моделиращ възприятията на наблюдателя, указващ къде в входа в картината и откъде тряба да премине окото, за да потъне в картинното пространство. Докато накрая, като глезено дете, цветът превзема всичко, любопитства, играе си, докато прекрои цялото, пренареди структурата и ето, налице са цветните декоративни абстракции.

Тази изложба не може да остави никой зрител да скучае, защото в нея е заложена динамиката на процеса на създаването й. И ние зрителите сме възнаградени да съпреживеем този процес от началото до края.

Д-р Кремена Цанкова
Преподавател в Технически университет – Варна

Top