„Живописта сега – Пловдив 2021“ – кураторска изложба на Градската галерия в Зала „2019“

Куратор на изложбата е художничката Моника Роменска

На 9 февруари, вторник, от 17:00 до 19:00 часа в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 ще се открие сборната изложба „ЖИВОПИСТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2021“ с куратор Моника Роменска – художник и уредник в Градската художествена галерия.

Със свои творби ще се представят 24-ма пловдивски живописци, поканени от нея. Изявата е второ събиране на утвърдени пловдивски художници от същия куратор след „ГРАФИКАТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2020“ в Галерия „Капана“, която беше посрещната с възторг от публика и познавачи.

Моника Роменска мотивира отправените покани за настоящата изложба така:

Поканила съм хора, които живеят с изкуството и в него, които се развиват в собствените си терзания и накрая намират или не отговорите на собствените си въпроси или зададени от другиго.

По обстоятелствени причини не можах да кажа нищо за предишната изложба – ГРАФИКАТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2020, но моментът е този, в който да ги събера, обобщя – идеята е да представим пловдивските художници – ГОЛЕМИТЕ, ЖИВИТЕ и ОБИКНОВЕНИТЕ, които незнайно как продължават да работят и създават неведоми, от никого не поискани, но очаквани истини, превърнати в приказки.  Каквото и да кажа за всекиго от художниците, участващи тук, ще е малко и няма да е достатъчно. Всеки един от тях е допринесъл с цялото си творчество, за да бъде Пловдив Градът на художниците. Независимо от развитието на политическите битки, сбивания, победи и раздели – художниците на Пловдив остават да живеят в него.

И някак градът живее такъв, какъв е – чрез тях, благодарение на тях. Защото те са съзидателна част от многолика България.“

Изложбата може да се види до 3 март 2021 г.

Ето кои са авторите, които ще участват със свои творби:

Ангел Китипов, Атанас Хранов, Васил Стоев, Венета Маринова, Веско Велев, Вихра Григорова, Георги Щърбев, Димитър Генчев, Здравка Василева, Иван Генов, Иван Шишков, Илиана Манукова, Илия Йончев, Кирил Иванов, Лили Кючукова, Михаела Иванова, Никола Певичаров, Николай Алексиев – Фокс, Николай Кучков, Николай Няголов, Румен Жеков, Христо Николов, Чавдар Маринов, Явор Костадинов.

Подобни статии

Top