Жизнени имена празнуват днес

Православната църква почита днес светите 40 мъченици в Севастия.

Това са 40-те римски войници от арменската кохорта в гр. Севастия Малка Армения (дн. гр. Сивас), принадлежаща към ХІІ легион, наречен още Fulminata. След жестоки мъчения те загиват за своята вяра в Христа през 320 г. Те пострадали в Севастия Минор по време на гоненията на Лициний започнали през 316г.

Най-достоверно отразява тяхното мъченичество св. Василий Велики. Според св. Василий тези 40 войници макар и да нямали връзката на кръвта, имали сили силната връзка на ХІІ легион и вярата си в Христа, за която били арестувани. Въпреки поканата да се отрекат от своя Бог те поддържали вярата си и затова били осъдени да замръзнат в леденото езеро до Севастия. Само един войник на име Мелитос се отрекъл и напуснал другарите си по вяра, излязъл от студените води, и като отишъл да си вземе гореща баня, за да се затопли, от рязката промяна на температурата починал на място.

Слънцето се обръща към лято

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чупиш, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред – паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: „Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача“.

Имен ден днес празнуват Вивиан и Вивиана, а също  Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка. 

Честит празник!

Подобни статии

Top