Жорж Трак и ученици от Пловдив с провокативна арт – инсталация

Ученици от Националната художествена гимназия се включиха в проекта „Човек без отпадъци“.

Над 50 деца участваха в провокацията, организирана от  известния пловдивски художник Жорж Трак и сдружение “ Бъди активен“. Повече от час те пълниха с различни  опаковки от ежедневието си макет на Витрувианския човек.

Инициативата има за цел да покаже отношението на хората към болкуците. Затова днес тялото на известното творение на Да Винчи, символ на хармония, красота  и съвършенство, беше натъпкано с разноцветни найлони и пластмаса.

„Пропорциите са били важни за  хората. През цялото съществуване на човечеството ние сме се стремили към идеалния човек. Този баланс е намерен в тялото на Витрувианския човек“, обясни авторът на скулптурата Жорж Трак. По думите му обаче днес обществото е задръстено от това удобство, наречено пластмаса.

„Океаните са запълнени с голямо количество пластмаса. Така се унищожава природата, променя се и същността на човека. Затова решихме да изпълним Витрувианския човек с такива материали, защото някак неусетно самите ние ставаме пластмаса“.  

Триметровата конструкция е изработена от хром-никел и ще свети в тъмната част на денонощието. Арт инсталацията е създадена с помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ , която тече цяла година в града. До момента по проекта са реализирани над 20 събития.

“ Целта ни е да провокираме  обществото и хората да се замислят, че има смисъл от това да пазим чистота и да сме дали своя принос затова. Искаме да призовем чрез тази инсталация хората да обърнат повече внимание на отпадъка, който произвеждат“, разказа Евгения Василева от „Бъди активен“.

Фигурата ще бъде поставена в района на Дома на културата „Борис Христов“. Металният човек ще бъде монтиран утре и ще остане там до края на месец януари.

Подобни статии

Top