Жорж Трак прибира „Стружката“ на отговорно пазене (ВИДЕО)

Емблематичният фонтан ще бъде махнат от пл. „Централен“, търсят му ново място.

Това съобщи кметът Иван Тотев пред журналисти. Шадраванът, който пловдивчани наричат гальовно „Стружката“ заради формата му, ще бъде прибран за съхранение от неговия създател – Жорж Трак. „Той ще го пази, докато му се намери ново място“, посочи градоначалникът.

Скулпторът бе разочарован, след като се разбра, че в новия проект за реконструкция на площада пред бившия Партиен дом няма място за фонтана. Затова е предложил да прибере творението си, докато не се измисли подходящо място. „Той държи да си го  прибере и да си го съхранява, явно няма доверие на Стоян Алексиев да го съхранява“, коментира кметът.

По думите на Тотев фонтанът е платен от общината и ще бъде предаден на Жорж Трак със съответните протоколи за отговорно пазене. Кметът отново припомни, че в новия проект за площада има много водни пространства.

Той съобщи още, че работният проект за пл. „Централен“ трябва да бъде внесен в НИПК тези дни, тъй като Подробният му устройствен план е влязъл в сила в петък. Причината е, че в него са променени границите на Цар-Симеоновата градина.

Подобни статии

Top