Жп линията край „Копривщица“ става градска железница (ВИДЕО)

Вижте какво предвижда Общият устройствен план за район „Западен“

Жп линията, която в момента  минава по бул. „Копривщица“, да се използва само от градската железница и това ще стопи изнервящите задръствания на жп прелезите  на Пещерско шосе  и бул. „Свобода”, твърдят проектантите  на новия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив Гергана Кривошапкова и Димитър Попов.

Двамата инженери участваха  вчера  заедно с екипа на „Булплан” в общественото обсъждане на проекта за изменение на ОУП, проведено в сградата на Общинския съвет  за район „Западен”. Дискусията водеха отново главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов и зам.-кметът арх. Невена Балчева.

В залата този път присъстваха и двама бивши главни архитекти на Пловдив – Антоанета Топалова, рецензент на ОУП, и Емилия Божкова като консултант на частната „Макском”. Арх. Божкова беше дошла заедно със собственика на фирмата Максим Митков, за да уточни детайли по негов имот в ЖК „Парк Отдих и култура”, в който той възнамерява да строи къмпинг.  Администрацията на район „Западен“ представляваше кметът Димитър Колев.

За да се сложи край на тапите  на жп прелезите  на бул. „Копривщица“, следва да се разшири  с още едно платно Пещерско шосе. В проекта на ОУП  габаритът на булеварда се увеличава с 10,5 метра  от северната страна по цялото му продължение от бул. „Васил Априлов” до „Чадърите”.  Така пътят става с две платна с по три ленти и разделителна ивица по средата.

Продължават бул. „Свобода“ и край УМБАЛ „Св. Георги“

Бул. „Свобода”  също е предвиден за изграждане  до „Чадърите”, като по този начин се осигурява още една успоредна пътна артерия за трафика. В проекта на ОУП не са заложени транспортни подлези  под жп линията по бул. „Копривщица”.

„Препоръката ни е  да отпаднат товарните влакове  между  Централна гара и „Филипово”. Те могат да използват алтернативно трасе до гара Разпределителна, а „Филипово“ да стане крайна гара за пътническите по линиите за Карлово, Хисаря и Панагюрище. Така жп линията ще се използва единствено за градската железница, а това съществено ще намали чакането на жп прелезите”, обясни инж. Димитър Попов.

Проектантите категорично застават зад тезата, че градската жп линия трябва да се използва за S-бан, за който обаче  е необходимо да се затвори жп дъгата между Скутаре и Филипово. „Проблемът ни е, че сме бедни и много трудно се инвестира в пътната инфраструктура, но планът се прави за 20-25 години напред с оглед на това градът  да се развива”, коментира инж. Попов.

В новия план бул. „Копривщица” се свързва със северния бряг на Марица и бул. „България”, като се изгражда  нов автомобилен мост до Железния. Проектът, подготвен в предишния мандат, трябва да се преработи, препоръчат пътните инженери.  Бул. „Копривщица” е проектиран с две кръгови кръстовища, едното от които е с бул. „Марица-юг”. Проблемът е, че както е направен проектът, движението се включва само с една лента в главното направление и това ще създаде неудобства за трафика, отбеляза инж. Попов.

Район „Западен” чупи рекорда по зелените площи в сравнение с останалите райони на Пловдив  с 50 кв. метра на жител. В други градове средно на обитател има по 20 кв. метра зеленина за обществено ползване, каза арх. Димитър Костов, един от авторите на проекта. Общо в „Западен” има 235, 5 хектара зелени площи.

Всички предложения и мнения ще бъдат разгледани и по възможност включени в окончателния вариант на ОУП, увери арх. Димитър Ахрянов.

Вижте още във видеото:

Източник: „Марица“

Подобни статии

Top