Зико: Ако ОбС не гласува 1 млн. за пречиствателната станция, фирмата може да заведе дело (ВИДЕО) - DC news

Зико: Ако ОбС не гласува 1 млн. за пречиствателната станция, фирмата може да заведе дело (ВИДЕО)

Парите са за съфинансиране на индексацията от 15%, отпусната от управляващия орган по проекта

Пловдивският кмет Здравко Димитров отново ще внесе за разглеждане в Общинския съвет предложението за отпускане на близо 1 милион лева за довършването на ремонта на Пречиствателната станция за отпадни води. Това съобщи той на нарочна пресконференция днес. Градоначалникът беше категоричен, че е длъжен да внесе отново предложението и ще го прави, докато трябва.

Според заместника му Анести Тимчев съветниците на последната сесия са отхвърлили предложението и не са одобрили отпускането на парите. Те представляват съфинансирането от страна на общината на сумата от 8 млн. лв., която управляващият орган по проекта отпуска за индексация на общата сума по проекта. „В противен случай фирмата-изпълнител няма как да го завърши“, обясни Тимчев. От своя страна общината е договорила с изпълнителите 20-процентна индексация, като останалите 5 на сто ще са от общинския бюджет, обясни и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

„Ако трябваше да индексираме сами всички проекти, по които се работи, бюджетът за тази година щеше да отиде само за това“, коментира Райчев.

Кметът Здравко Димитров посочи, че ако ОбС не гласува този милион, фирмата може да заведе дело и да си вземе парите от бюджета на Пловдив. Градоначалникът призова старейшините да са по-отговорни и допълни, че не трябва да се вкарва политика, когато става дума за Пловдив.

„Извинявам се на пловдивчани за проектите, които се бавят, а трябваше да се случат. Извинявам им се и за транспортния хаос„, обърна се Димитров към гражданите. Той съобщи, че на следващата сесия ще бъде внесен проекта за Дондуковата градина. Засега обаче проектът за довършването на зоологическата магазина отива във фризера заради цитирам: „будните граждани, които протестираха и срещу пробива на Водната палата“. По думите му проектът бил много скъп. Градоначалникът обясни, че вече е говорил с фонда, който финансира заема към общината, парите да отидат към друг обект, но отказа да каже на този етап за кой точно.

На брифинга стана ясно, че Бетонният мост няма да бъде пипан, докато не приключи пробивът под Централна гара. Той започна днес и заради него се образуваха огромни задръствания.

Според Пламен Райчев тази седмица предстои да се пусне обществената поръчка по Рогошко шосе. За него засега има 1,5 млн. лв., но в тазгодишния бюджет трябвало да бъдат заложени поне 6-7 милиона, за да се започне ремонта.

Проектът „Модър-Царевец“ в момента чака, за да минат тръбите на ВиК в този участък. През последните три дни работата там се е ускорила, обясни Райчев.

Той каза още, че при първото затопляне, ще бъде положена временна маркировка на Кукленско шосе. Плановете на общината са тази година да бъде завършен бул. „Александър Стамболийски“ в „Южен“.

Зам.-кметът Анести Тимчев посочи, че за почистването на река Марица са обявени две обществени поръчки. По едната – за почистване на коритото на реката в рамките на града, вече е избрана фирма, но има обжалване на количествено-стойностните сметки. Що се отнася до другата обществена поръчка – за почистването на островите в реката, там са се явили пет фирми, две от тях не са декриптирали данните си и са останали три. Едсна от фирмите била със смешно ниски цени и така са останали само двама участници. Днес или утре ще бъде готов протоколът с избраната фирма-изпълнител, като след това ще трябва да се изчака срокът за обжалване на процедурата.

Зам.-кметът Тодор Чонов съобщи, че в момента се подменя изцяло осветлението на моста на Адата. Очаква се това да стане до два месеца.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top