Зико: Не съм излизал от болницата, на стъпалата бях!

Ето какво каза градоначалникът в интервю в предаването „120 минути“ на bTV

Ден след като министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е болен от COVID-19, кметът на Пловдив Здравко Димитров също съобщи, че е с положителен тест за коронавирус. Този петък, дни след като премиерът пребори вируса, отиде на среща на живо с все още лекуващия се Димитров. Кметът излезе от болницата. Макар и на дистанция един от друг и здравият Борисов и заразеният Димитров си позволиха да свалят за кратко маските си под носа. Премиерът определи градоначалника като „здрав като камък“ и призова лекарите да го изпишат. Кметът обясни на премиера, че ще го информира от какво здравеопазването в града има нужда, а Борисов каза на лекарите да тестват Димитров за антитела в събота и да го изписват.

Защо все още Здравко Димитров е в болница? Ето какво каза той в интервю в предаването „120 минути“ на bTV с Мария Цънцарова:

– Как сте г-н Димитров?

– Добре съм, не както трябва да бъде, но все пък съм на крак.

– Как се разви при вас заразата?

– Първо стоях една седмица под карантина, после дойдох да ме снимат и наистина, оказа се, че има усложнения и трябва да постъпя в болница. Постъпих и за съжаление миналия петък се влоши много състоянието ми и влязох в интензивното отделение. Добре, че бях в болницата, за да мога да постъпя в Интензивното, защото за часове рязко се влоши състоянието ми.

– Какво стана, дишането ли ви се затрудни?

– Дишането и кислорода в кръвта намаля чувствително, макар че аз не го усещах така, но изследванията го показаха и нямаше как, влязох в интезивното, подписах и евентуално ако се наложи да бъда интубиран. Бях поставен на друг апарат за дишане, перфектно се справиха докторите, пет дни изкарах там. Не беше лесно, наистина, благодарение на всички, целия екип, се справих много добре. За съжаление все още не мога да го почувствам, липсва ми кислород. Г-н Борисов, благодаря му за оценката, че изглеждам добре, но аз няколко часа преди това бях излязъл от Интензивното отделение, той просто искаше да ме види. Обади ми се, каза, че пътува към Пловдив и иска да ме види и аз казах: Добре, нямам нищо против. Аз тогава не бях в Интензивното. Няма значение, всичко е нормално, надявам се тези дни да бъда изписан.

– Направихте ли си тест в събота, както ви нареди премиерът?

– Не не съм. През следващата седмица ще направя. Има си програма, която спазват лекарите  и аз съм длъжен да се съобразяват.

– Защото каза премиерът да ви изписват…

– Ами то и аз искам не по-малко от него да ме изпишат, но има си правила, няма как, когато си болен да те изпишат. На мен не ми стига кислородът. Но иначе не съм спрял да работя.

– Защо излязохте от болницата, видяхме ви навън?

– Не съм излизал от болницата. За да не влиза премиерът вътре, аз излязох на стълбите и на два метра, бях с всякакви предпазни облекла, за да не влиза той, да не влиза екипът. По-добре да изляза аз на два метра, отколкото да влезе той и да се разболее пак, все пак е премиер.  Минах оттам, откъдето никой не може да мине, всички мерки бяха взети, с количка бях и с всичко. Тук организацията е перфектна. С количка до стълбите.

– Т.е. не сте бил в кондиция да се движите сам?

– Да не коментираме, няма значение как съм бил. Важното е, че се видяхме. Не съм спрял да работя, оперативките са тук на третия етаж, когато е необходимо хората от общината идват, чуваме се виждаме се, отдолу, отвън идват, когато е необходимо. Всъщност не съм работил само тези пет дни, когато бях в интензивното. Благодаря на екипа на община Пловдив, наистина много заразени има, но въпреки всичко, хората, които останаха, работят както трябва, за минута не е спряла работата в общината. Благодаря на всички!

– Вие бяхте извън болницата…

– Около мен нямаше никой, вляво от мен беше завеждащият отделението, който ме докара с количката и ме качи после горе. Не съм напускал болницата, на две стъпала съм бил. Периметърът на болницата е много по-далеч от мястото, където бях аз.

– Т.е. на двора може. 

– Не е двор, това бяха стъпалата, на стъпалата бях.

– Контактувахте с премиера и хора, които го придружават. 

– Които бяха на 5-7 метра и повече. И ако така ще продължава разговора, кажете, можем да си кажем и някои други неща.

– Кажете ни други неща!

– Какъв е проблемът? Премиерът идва, човекът, който не знае ден почивка. И вие сега – защо съм се видял с него. Ще се видя с него, разбира се.

– Но трябва да се спазват правилата…

– Спазвам ги. Абсолютно правилата се спазват, спазвам ги и аз!

– От РЗИ търсили ли са ви?

– Защо да ме търсят?

– Защото ви видяхме извън болничното заведение г-н Димитров. 

– Това е ваше мнение, моето е съвсем друго. Не съм бил извън болничното заведение. А вие знаете ли, че ако трябва да отидете на изследване, ви качват на количка и ви водят?

– Вие не казвате как е организирана работата в болницата.

– Най-малкото не е коректно, в случая не сте коректни.

– Кажете ни, работи ли COVID болницата в Пловдив?

– Да работи. Премиерът обеща да отворим и бившата белодробна болница „Кудоглу“, която беше единствената белодробна болница в България. Която някои се опитаха да приватизират, но аз няма да позволя! Затворена е, ще я отворим! Ще бъде финансирана и ще бъде отворена като белодробна болница с ковид направление.

– Имате ли всичко необходимо, за да работи COVIDболницата „Св. Мина“?

– Да. Помагат хората. Искам да благодаря на ген.-майор Явор Матеев, че осигуриха легла. Наистина, когато стане въпрос за общинско здравеопазване, някои хора трябва да се обърнат към кмета на Пловдив и към комисията по здравеопазване и общинския щаб. А не да вземат решение на маса, събрали се някъде. Има хора, които работят там, тази болница беше пред закриване.

– Кои хора?

– Има други щабове, които са взели решение, вървете назад в хронологията и ще видите. Тази болница я изправихме на крака, тя беше пред закриване в предния мандат. Ние, аз и моя екип, успяхме да я върнем, да й дадем живот, заеми дадохме, започнаха да си връщат дълговете хората, вдигнахме лимита от Здравната каса. Благодаря на екипа на тази болница, това са герои! Както и всички лекари и здравни работници в тези условия. Тези хора пишат златна страница на българското здравеопазване, това е тиха война. И сме длъжни ние като общество да обърнем повече внимание, спазвайки правилата, защото те са на предела на възможностите си.

– Може ли да се каже, че с откриването на тази специализирана COVID болница няма да има недостиг на места?

– Никой не може да ви го каже това! Аз не се наемам, мен ако питате, ако може да го няма утре този вирус, ще е най-добре. Никой не може да го гарантира това нещо. Виждате, застудя и се заредиха хора с различно мнение. В крайна сметка повтори ни и то много по-силно. Когато г-н Борисов го говореше това нещо, никой не вярваше. Ето виждате какво ни дойде до главите. Затова пак призовавам всички, да бъдем отговорни един към друг и да се пазим един друг. Защото обществото е наше, ние живеем в една система, няма как някой да се самоизолира.

– Кога ще ви изпишат?

– Утре лекарите ще се съберат и ще решат. Още веднъж благодаря на екипите, които работят тук и на всички, които наистина са на първа линия, които не спряха да работят. Не е лесно, но това е, длъжни сме да спазваме мерките и правилата, да се спазват от всички.

Подобни статии

Top