Зико прекрати поръчката за Модър-Царевец

Не било осигурено финансиране

Прекратена е обществената поръчка за изграждането на подлез между улиците „Царевец“ и „Модър“, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Решението за поредното прекратяване на процедурата е подписано от новия кмет Здравко Димитров и е с днешна дата. Като мотив е посочено, че в бюджета за тази година липсва финансиране за започване на проекта.

В документа се посочва също, че след избора на нов кмет и Общински съвет, предстои в началото на 2020 година да бъде одобрен и следващият бюджет на общината. А тъй като поръчката е обявена без осигурено финансиране и в една от клаузите на проектодоговора е записано, че спечелилата фирма може едностранно да прекрати този договор, ако не й бъдат преведени пари в тримесечен срок, процедурата се прекратява.

Решението може да бъде обжалвано в 10 дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

То е публикувано в досието на обявената от предишния кмет Иван Тотев обществена поръчка, което пък е качено на сайта на община Пловдив.

Припомняме, че проектът „Модър-Царевец“ е на обща стойнотс 9 875 000 лв. без ДДС или около 12 милиона с ДДС. Преди месец обаче бившият градоначалник съобщи, че заради ВиК-комуникациите, свързани с Южния обходен колектор, проектът се оскъпява до 14 млн. лв. Оказа се обаче, че 2 млн. от средствата ще бъдат поети от „ВиК“, които финансират тази част от проекта. Така парите, които трябва да бъдат платени от общината остават 12 млн. лв. с ДДС.

Междувременно стана ясно, че в КЗК е постъпила жалба от пловдивска строителна фирма срещу условията на конкурса, чийто краен срок бе до 19 ноември. Жалбата е с вчерашна дата.

Припомняме, че това бе втори опит за обществена поръчка. Първият се провали след като се яви само една фирма, която не отговаряше на условията.

Подобни статии

Top