Зико успокои съветниците за Бетонния мост (ВИДЕО) - DC news

Зико успокои съветниците за Бетонния мост (ВИДЕО)

Кметът бе категоричен, че Бетонният мост е необходим

НКЖИ ще строи ново пътно-транспортно съоръжение на мястото на сегашния Бетонен мост в сервитутната зона на жп линията. Общината ще поеме останалата част – развръзките с другите артерии на Пловдив. Това съобщи след сесията на общинския съвет кметът Здравко Димитров.

Градоначалникът допълни, че по тази тема е провел разговори с генералния директор на компанията Красимир Папукчийски, който наскоро беше освободен. Поста бе поет от Златин Крумов и заради това въпросът с финансирането ще бъде поставен отново.

Кметът бе категоричен и на сесията, че Бетонният мост трябва да го има. Ето какво каза той на притеснените съветници:

Това стана по време на продължилите около час дебати по предложението на общината за Подробния устройствен план (ПУП) за новата улична регулация на ул. „Кукуш” в район „Южен“,  по плана на квартал „Въстанически-север“ – от транспортен възел „Родопи“ до булевард „Македония“, беше гласуван на днешната сесия Общинският съвет. Планът на ул. „Кукуш“, която трябва да поеме трафика при ремонта на Бетонния мост и пробива под Централна гара, се вкарва за втори път на сесия.

Повечето от съветниците изразиха притесненията си относно съществуването на Бетонния мост, след старта на пробива на Централна гара по проекта на НКЖИ.

Кметът на „Южен“ Костадин Язов разясни за какво е нужен подробният устройствен план

„Става дума за план за регулация. Той регламентира ширината на бъдещата улица Кукуш, която ще бъде проектирана тепърва. Предвижда се ново слизане от надлез Родопи, а цялото движение ще се включва директно в ул. „Кукуш“. Целият кадастрален квартал, който е заключен между ул. „Кукуш“ и ул. „Бачо Киро“, ще е с възможност за проектиране на паркоместа и за проектиране на паркирането в кадастралния квартал „Въстанически” – север“, обясни пред съветниците Язов и ги призова да гласуват ПУП-а.

„Загубата на време от предното гласуване до този момент е в това, че имахме разговори с НКЖИ във връзка с пробива под Централна гара. Разговорите бяха свързани с това, че те трябваше да поемат проектирането или изграждането на улицата, но след като общинския съвет го отхвърли предния път, то нямаше предмет за разговор. Сега имаме ПУП, но изглежда, че няма с кого да говорим. Общинските съветници явно са заблудени в буквите след ПУП. Всички знаем какво означава ПУП, но има тиренце, което казва, че има план за регулация, план за застрояване и т.н. Като това са различни етапи в закон за устройство на територията, които регламентират различни правила и начини по които ще се осъществи даден обект“, обясни пред журналисти след гласуването кметът на „Южен“.

По думите му планът няма никакво отношение към моста,

защото той не е собственост на Общината, отделно от това земята под моста по-скоро е общинска, но съоръженията, които са разположени върху нея са на държавно дружество, т.е. доста неща са вплетени в една малка точка.

„Ситуацията за съществуването на моста, дали да го има и дали да го няма, може да се определи само тогава, когато бъде изпълнен пробива и бъде изправена нивилетата на линиите върху пробива, така че да се вържат на запад със съществуващите вече линии и се продължат на югоизток, за да се види в момента на каква височина трябва да бъде. Според данни на НКЖИ в момента линията под моста е на 40 сантиметра под нивото му под нулата и въпреки това, когато влаковете минават, те свалят пантографа. Ако нивото на гарата условно се измести с 1 метър в момента от съществуващата линия, то трябва да прибавим 40 сантиметра и да видим с каква височина трябва да се вдигне моста, за да може да проектираме нещо“, коментира още Язов.

В крайна сметка подробният устройствен план бе гласуван.

Подобни статии

Top