Златната баба Еленка от Първомай иска 500 лв. от измамник

500 лева иск

внесе в съда в Пловдив баба Еленка Ангелова от Първомай срещу подсъдимия за мегаизмамата с половин милион лева Албенко Зоев Методиев. Сумата е всъщност пенсията на възрастната жена, която тя дала на непознатия в дома си, съобщава Агенция Монитор.

С пенсията Албенко отишъл да купи нов ъглошлайф, за да успее да разбие сейф в къщата на бабата, пълен с пари. Пачките пък били на фирмата на нейния любим внук Ангел Янков, който ги скрил в дома й, след фалита на КТБ. Общата сума, която Албенко успял да отмъкне, е 575 760 лева, от които след залавянето на двамата, били върнати на фирмата на внука 206 950 лева.

Стойността на невърнатата от измамата сума е за 368 810 лева, уточниха от прокуратурата. Според адвоката на Албенко Методиев обаче невърнатата сума е далеч по-малка – 55 000 лева, съобщи защитничката му Ваня Георгиева. Освен Албенко, подсъдим за мега измамата е и Борислав Димитров, който отговаря пред съда по обвинение за вещно укривателство.

Делото срещу двамата се точи вече втора година.

Първоначално те бяха осъдени от районния съд в Първомай на 7 години затвор за Албенко и 5 години решетки с 6 000 лева глоба за Борислав. Тези им присъди обаче бяха отменени от ВКС заради допуснати процесуални нарушения по време на досъдебното производство и делото бе върнато на прокуратурата и разпределено на районния съд в Пловдив.

На разпоредителното заседание днес стана ясно, че има голяма вероятност подсъдимите да признаят вината си и да поискат процес по съкратената процедура. Дали това ще стане факт е рано да се каже, тъй като разпоредителното заседание бе отложено за пореден път и трябва да бъде проведено в края на март. Причината да се отложи бяха допуснати явни фактически грешки в обвинителния акт, като съдът задължи прокурор Бригита Байрякова дотогава да ги отстрани.

Мега измамата в Първомай стана

след банално обаждане на стационарния телефон на възрастната жена, че внукът й Ангел е катастрофирал и трябват пари за операцията му.

На 8 септември 2015 г. пенсионерката пуснала в дома си Албенко и първо му дала пенсията си от 500 лева. След това му казала, че внукът й има фирма и държи парите в сейф, скрит в пода под печката и го завела там. Дала на подсъдимия ъглошлайф, който обаче се оказал развален. С парите от пенсията на бабата Албенко отишъл и купил нов ъглошлайф, след което успял да разреже сейфа. Докато Албенко вадел пачките през изрязаната дупка, бабата му придържала торбичка, в която непознатият пускал измъкнатите от сейфа банкноти. Разпоредителното заседание бе отложено за 29 март т.г.

Снимка: Архив DCNEWS

Подобни статии

Top