Златни имена черпят днес - DC news

Златни имена черпят днес

Днес почитаме паметта на една млада светица и мъченица,

покровителка на българите в чужбина. В годините на турското робство, турците са опитвали да заставят много българи да се отрекат от своята вяра. Младата и красива Злата се сблъскала с този проблем. Виден и богат турчин я видял и се влюбил в нея, затова я отвлякъл. Поискал да се ожени за нея, а тя да се отрече от християнската си вяра.

Младата и красива Злата, родена в мъгленското село Слатина, по никакъв начин не искала да се отрече от Христос и отказала на турчина. Никакви уговорки и обещания за богатство не могли да склонят бедната, но красива и честолюбива девойка  да отстъпи. Вбесен на отказа, турчинът заповядал да изтезават Злата. Тя понесла търпеливо и с достойнство мъченията и униженията.

Накрая младата Злата Мъгленска била обесена, а мъртвото ú тяло – нарязано на парчета и горено от поробителите. Това се случило на 18 октомври през 1795 г.

Света Злата Мъгленска е канонизирана като великомъченица, защото смело отстоявала своята вяра и духовност.

На 18 октомври почитаме паметта и на Св. апостол и евангелист Лука.

Освен, че бил приближен ученик на Иисус Христос, той е първият човек, който е нарисувал Пресвета Богородица, докато тя му позирала.

На 18 октомври имен ден празнуват имената Злата, Златка, Златина, Златко, Златин, Злати, Златьо, Златана, Златан, Златица, Златомира, Златомир, Златоцвета, Лукан, Лука, Луко, Лукана, Луша.

Честит Имен Ден на всички именици!

Подобни статии

Top