Златни! Мечтаната олимпийска титла за ансамбъла е факт! (ВИДЕО)

Първо злато за художествената ни гимнастика от олимпийски игри и трето за България от Токио 2020

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на Игрите в Токио. Момичетата буквално отвяха конкуренцията в многобоя и с общ сбор от 92.100 точки спечелиха отличието, което досега липсваше във витрината на този спорт у нас – злато от Олимпиада.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова са героите, които ни зарадваха в ранните часове на неделния ден – последен за Игрите в Япония.

С основна заслуга за спечеленото отличие е старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова и нейната помощничка Михаела Маевска.

Гимнастичките ни успяха да победят представителките на Русия (90.700 точки) и Италия (87.700 точки).

Нашият тим поведе след първото изиграване с 5 топки. Гимнастичките ни бяха оценени с 47.550 точки за първото си излизане на килима, благодарение на чистото изпълнение на блестящата композиция, поставена по компилация от музиките „Вода“, „Космос“ и „Земя“ на Елица и Стунджи.

Състезателките ни направиха и невъзможното, но успяха да изиграят чисто и смесеното съчетание (3 обръча и 2 чифта бухалки), въпреки напрежението. За изпълнението си по музиката от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян те получиха 44.550 точки.

„В момента ни е много трудно да мислим, камо ли да говорим, това е една сбъдната мечта за нас, едно чудо. Не мисля, че се зарадвахме на вчерашното първо място, защото очакванията се вдигнаха още повече. Днес се радваме, че успяхме да изиграем съчетанията си още по-добре от вчера“, сподели капитанът Симона Дянкова.

„Може би като успеем да си съберем милите, ще намерим точните думи“, каза Лаура Таатс.

„Този медал е нашето чудо, благодарим на цяла България, на Илиана Раева, Весела Димитрова, Михаела Маевска, обичаме ви всички, всички, които ни подкрепят“, допълни Стефани Кирякова.

За момичетата предстои почивка, а след това подготовка за Световното първенство в Япония.

До този момент на Олимпийски игри България имаше 4 отличия в този спорт. Три при ансамблите – 1 сребърен (Атланта 1996) и 2 бронзови (Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016), и само един в индивидуалното на Адриана Дунавска от 1988 година в Сеул.

Състезанието при ансамблите протече при множество подадени контестации от щабовете, в опит да повишат оценките на своите отбори. България не поиска преразглеждане на своите резултати във финала.

Това е трети златен медал за страната ни от Олимпиадата в Япония след отличията на Стойка Кръстева и Ивет Горанова.

Източник: БНТ, Снимки: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Подобни статии

Top