Златни значки с лика на Апостола за спасителите от „Сучурум”

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи златни значки на спасителите от „Сучурум”

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи златни значки с лика на Апостола на четиримата млади мъже, които на 10 март спасиха живота на три момичета във водопад „Сучурум” и в Балкана.

Ефрейтор Никола Върбанов от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада, треньорът и състезател по борба Тони Танчев и полицейските служители младши инспектор Симеон Иванов и мл. инспектор Ивайло Свиленов от карловското Районно управление на полицията получиха от кмета и почетни грамоти за вярност към заветите на Васил Левски.

Грамоти бяха връчени също на приятелките на двама от мъжете – Радина Петрова и Станимира Иванова, съдействали за спасяване на децата.

Плакети и грамоти на доблестните карловци връчи старши комисар Илков.

Кметът, началникът на ОД МВР Пловдив и зам.-командирът на 61 бригада благодариха на младите хора за смелостта, човечността, хладнокръвието, себеотрицанието и достойно изпълнения граждански дълг.

На церемонията, състояла се в зала „Васил Караиванов” в община Карлово, присъстваха директорът на Областна дирекция на МВР Пловдив – старши комисар Атанас Илков, началникът на Районно управление на полицията в Карлово – главен инспектор Сълко Литов, заместник-командирът на 61-ва Стрямска бригада полк. Станимир Христов и командирът на 1-ви батальон – подполковник Малешков.

Инцидентът става на 10 март в късния следобед. Никола Върбанов, Тони Танчев и техните приятелки забелязват тяло на дете във водите на придошлата река край водопада.

Никола и Тони успяват да извадят 11-годишното момиче, то е без пулс и дихателна дейност. Обаждат се веднага на тел. 112, междувременно оказват първа медицинска помощ на детето.

Ефрейтор Върбанов прави сърдечен масаж, а Тони Танчев – изкуствено дишане, докато връщат момиченцето към живота.

Двамата полицаи от РУ Карлово Симеон Иванов и Ивайло Свиленов, отзовали се на сигнала, малко след това откриват по течението на Стара река двете приятелки на петокласничката.

Подобни статии

Top