„Златните момичета“ и Весела Димитрова са отбор и треньор на месец август

Спечелихме златото в Токио не с помощта на съдиите, а защото бяхме по-добри, заяви за ТАСС генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова

Националният ансамбъл по художествена гимнастика и неговият треньор Весела Димитрова получиха отличията си за отбор и треньор номер 1 на месец август в анкетата на Пресклуб България. Златните ни момичета и тяхната треньорка бяха отличени без гласуване в анкетата, след като спечелиха олимпийската титла на Игрите в Токио миналия месец.

Ерика Зафирова, Симоня Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и споделиха, че сега основният им фокус е световното първенство в Япония следващия месец, което ще бъде последното състезание в кариерата им. Лаура Траатс не присъства на церемонията.

Българският ансамбъл ще представи усложнени съчетания на световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в края на октомври Япония.

Весела Димитрова разкри, че съчетанията са били усложнени след олимпийските игри в Токио.

„Всяко състезание е различно по себе си. Световното първенство ще бъде отделно състезание и борбата ще бъде жестока, защото Русия ще иска реванш. Щастлива съм, че след завръщането си в залата след олимпийските игри момичетата само поискаха да усложним технически съчетанията. Затова се надявам последното им състезание да бъде най-щастливото“, заяви Димитрова.

Българският ансамбъл ще участва на турнир в Испания на 15 октомври в Испания преди световния шампионат.

„На 15 октомври ще се представим пред публика в Марбея. Важно е те да играят преди фенове, защото на олимпиадата нямаше, но на световното първенство се очаква да има зрители. Показахме, че може да играем красиви съчетания, но и сложни“, добави тя.

Димитрова вече подготвя следващата селекция. В залата тренират 12 гимнастички, от които ще останат 10 и те ще сформират два отделни състава.

„Ще сформирам два състава. Има много интересни гимнастички. Уредите за следващия олимпийски цикъл са пет обръча и 3 ленти/2 топки. Мисля, че съм ще млада и при определени условия мога да остана до края на следващия олимпийски цикъл. Това е моето призвание и моето място“, коментира още Димитрова.

Новите гимнастички вече са провели два лагера (танцова подготовка и работа с уред) и тренират под ръководството на Димитрова и Михаела Маевска от няколко седмици.

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова благодари за наградата.

„Нашата мечта беше олимпийското злато. Ще бъдем много щастливи, ако осъществим и по-малката си мечта да станем световни шампионки, но ще бъдем щастливи и ако не станем шампионки“, каза Дянкова.

„Ще дадем всичко от себе си да се представим по възможно най-добрият начин на световното първенство“, добави Ерика Зафирова.

„След като сме олимпийски шампионки световната титла е по-близо. Надявам се да я спечелим и това да бъде нашият финален удар“, каза Мадлен Радуканова.

Тя добави, че е възстановена след травмата на глезена, вече тренира в залата, а от следващата седмица ще започне по-сериозни натоварвания.

„Щастливи сме, че олимпийските игри не бяха последното ни състезание. Тази година извънредно има европейско първенство, олимпийски игри и световно първенство. Щастливи сме, че ще се върнем в Япония и дано завоюваме абсолютната световна титла“, заяви Стефани Кирякова.

Относно новите отбори Дянкова каза, че се надява достойно да ги наследят.

„Надявам се да ни заместят достойно, но няма да им е лесно. Надявам се и да не сме първите и единствени олимпийски шампионки, а само първите. Искаме да преживеем тази емоция, която ще изпитаме на световното първенство. Именно емоциите са най-важни за нас. Конкуренцията не спи. Винаги се борим за първото място и искаме сега в Япония отново да сме първи“, коментира Дянкова и призна, че има интерес към треньорската работа.

Гимнастичките заявиха, че имат лични планове и амбиции за бъдещето, но ще ги разкрият след края на кариерата си.

Вероятно и за този отбор, както след бронзовите медали в Рио 2016, ще бъде организиран бенефис и те ще бъдат изпратени достойно от публиката.

Подобни статии

Top